Jakub Forgács Šport

Bystrica má vicemajsterku sveta s dokonalou postavou. Nikoleta: Tento šport nie je pre každého

Pod Urpínom sa rodia talenty. Dôkazom je aj fitnesska Nikoleta Hricová. Prečo na svetovom šampionáte nehájila slovenské farby a čo všetko musela pre veľký triumf absolvovať?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica má vicemajsterku sveta s dokonalou postavou. Nikoleta: Tento šport nie je pre každého
21
Galéria
Zdroj: EastLabs.sk

Banskobystričanka Nikoleta Hricová (23) je na prvý pohľad bežnou študentkou Fakulty chemické na VUT Brno. Pod oblečením však ukrýva vyšportovanú postavu, vďaka ktorej dokázala zabodovať aj na majstrovstvách sveta vo fitness. V juniorskej ka­tegórii artistic fitness si vybojovala druhé miesto. Mladú fitnessku sme pre vás vyspovedali v rozhovore.

Kedy si si povedala, že sa chceš venovať fitnessu? Bolo ťažké začať?

V 13-tich rokoch som sa začala venovať gymnastike a veľmi som sa do toho zamilovala. Na súťaženie som už ale bol dosť stará, a tak som hľadala nejaký podobný šport a objavila som fitness. Začiatky bývajú, samozrejme, vždy ťažké. Nový klub, nová trénerka, nový systém tréningu, všetko to bolo istým spôsobom stresujúce. Zároveň som si ale začínala plniť sen, že sa možno budem môcť postaviť na súťažné pódium, a to ma veľmi motivovalo pracovať na sebe a učiť sa.

Robila si predtým aj iné športy?

Áno venovala som sa súťažne desať rokov tenisu. Amatérsky som hrávala aj florbal, volejbal a reprezentovala som školu v atletike.

Fitness si vyžaduje dokonalú postavu a asi aj dávku sebazaprenia pri jedení. Čo všetko zahŕňa tvoja príprava a čoho si sa musela vzdať?

Tento šport nie je pre každého. Niekomu sa zdá nepochopiteľné, že by sa mal vzdať obľúbeného jedla, musel si počítať príjem a vážiť každé jedlo. Pre nás, ktorí fitnessom žijeme, je to bežná súčasť života. Neberiem to tak, že si niečo odopieram a trpím, ale že robím, čo ma baví a toto k tomu patrí. Okrem dodržiavania stavy moja príprava zahŕňa gymnastické tréningy, silové tréningy vo fitku, kardio a nácvik pózovania. Nemusela som sa vzdať v podstate ničoho. Celý život je o prioritách a sami si vyberáme, čo v ňom chceme robiť a ja som si vybrala fitness. Jediná vec, čo ma mrzí, že mám málo času na rodinu a svojich blízkych, na ktorých mi veľmi záleží.

Napriek tomu, asi každý občas zhreší. Čím sa odmeníš za dobrý tréning či úspech na súťaži?

Po súťažiach to s jedlom nezvyknem preháňať. Moje stravovanie mi vyhovuje, zdravé jedlá mi chutia a cítim sa po nich najlepšie. Zvyknem si väčšinou sama uvariť niečo dobré, čo si pred súťažou nemôžem dovoliť a dám si to akurát vo väčšom množstve, aby som telo dobila energiou.

Viac o tom, čo je na príprave fitnessky najťažšie či to, ako Nikoletinu prípravu ovplyvnila pandémia, sa dočítate na ďalšej strane.

V OBRAZOCH: Bystrická fitnesska Nikoleta sa stala vicemajsterkou sveta
21
Galéria
Zdroj: EastLabs.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM