Správy

Bystrica chce zvýšiť svoju kybernetickú BEZPEČNOSŤ: Žiada na to STÁTISÍCE eur

Budovanie kybernetickej bezpečnosti je v súčasnosti nevyhnutné, aby inštitúcie dokázali ochrániť svoje aktíva, infraštruktúru, zariadenia a údaje, ktoré spracúvajú.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce zvýšiť svoju kybernetickú BEZPEČNOSŤ: Žiada na to STÁTISÍCE eur
Foto: Nikita Zavgorodnii

Banskobystrická samospráva sa zapojila do výzvy ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie zameranej na zvýšenie úrovne kybernetickej a informačnej bezpečnosti. V prípade získania maximálne možnej žiadanej sumy 450-tisíc eur sa zameria na formálne splnenie požiadaviek v rámci zákona o kybernetickej bezpečnosti a zároveň na zakúpenie časti novej sieťovej infraštruktúry. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Všadeprítomné hrozby

Budovanie kybernetickej bezpečnosti je v súčasnosti nevyhnutné, aby inštitúcie dokázali ochrániť svoje aktíva, infraštruktúru, zariadenia a údaje, ktoré spracúvajú. Cieľom opatrení je zabezpečiť odolnosť voči útokom, ktoré sa snažia získať, zneužiť alebo zničiť dáta či osobné alebo inak citlivé údaje, znefunkčniť informačné systémy inštitúcií a podobne.

„Kybernetické hrozby sú všadeprítomné. Útočníci sú vždy o krok vpred, inštitúcie musia vynakladať nemalé prostriedky na ochranu pred nimi. V prípade veľkých útokov musíme byť pripravení obnoviť prevádzku mesta, aby sme mohli obyvateľom naďalej poskytovať služby,“ konštatovala manažérka kybernetickej a informačnej bezpečnosti magistrátu Bibiána Palušková.

Podľa nej sa v projekte zameriavajú na splnenie požiadaviek vyplývajúcich zo zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorých plnenie bolo preverené externým auditom. Realizáciou konkrétnych opatrení by sa úroveň zabezpečenia rádovo zvýšila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM