Jakub Forgács Správy

Bystrica chce zmodernizovať zastávky. V meste testujú aj nový elektrobus

Cieľom Bystrice je verejnú dopravu zatraktívňovať, aby ju využívalo čoraz viac obyvateľov. Aj preto podala samospráva v závere februára žiadosť o eurofondy.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce zmodernizovať zastávky. V meste testujú aj nový elektrobus
11
Galéria

Banskobystričania mohli v posledných dňoch na cestách spozorovať autobus, ktorý je iný ako ostatné. Je zelený, má 12 metrov a zmestí sa doň takmer sto cestujúcich. „Ide o elektrobus, ktorý bude počas štyroch týždňov testovať Dopravný podnik mesta. Dlhodobým cieľom Banskej Bystrice je verejnú dopravu zatraktívňovať, aby ju využívalo čoraz viac obyvateľov. Aj preto podala samospráva v závere februára žiadosť o eurofondy, vďaka ktorým by v meste dostalo novú podobu deväť už existujúcich autobusových zastávok,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Modernizácia zastávok

„Projekt „Zvýšenie bezpečnosti cestujúcich verejnej osobnej dopravy v Banskej Bystrici“ sa zameriava na komplexnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich združených zastávok, na ktoré zachádzajú trolejbusy, autobusy i prímestské spoje. Ide o zastávky pri Rooseveltovej nemocnici v smere do mesta, troch zastávok na Partizánskej ceste v smere do Šalkovej aj do mesta, dvoch zastávok na Rudohorskej ulici, autobusovej zastávky pri Úsvite v smere na Fončordu, v Lazovnej a Tajovského ulici v smere do mesta,“ vymenovala Marhefková.

„Na týchto miestach dochádza často k dopravným kolíziám a blokovaniu dopravy, napríklad z dôvodu, že na niektorých zastávkach neexistujú zastávkové pruhy. Stavebné práce by problémy v jednotlivých lokalitách vyriešili. Verím, že mimorozpočtové zdroje získame a podarí sa nám projekt zrealizovať. Zvýšime tým nielen bezpečnosť dopravy, ale aj komfort cestujúcich,“ objasňuje primátor mesta Ján Nosko.

Projekt podľa slov Marhefkovej počíta s vybudovaním betónových zastávkových pruhov,  rekonštrukciou chodníkov s bezbariérovou úpravou či osadením lavičiek a prístreškov. Samospráva myslí aj na vybudovanie bezpečnostných pásov pre nevidiacich či nasvietenie priechodov pre chodcov.

V testovacej prevádzke

„Odbor rozvojových aktivít mesta zároveň pripravuje projekty na rekonštrukciu ďalších autobusových zastávok, ako aj osadenie elektronických označníkov. Tie by v budúcnosti mohli prispieť k väčšej informovanosti cestujúcich o odchodoch a príchodoch autobusov a trolejbusov v reálnom čase,“ dopĺňa 1. zástupca primátora Jakub Gajdošík.

V týchto dňoch nasadil Dopravný podnik mesta do testovacej prevádzky nový moderný nízkopodlažný elektrobus. „Elektrobus budeme testovať tri až štyri týždne. Chceme zistiť, či vyhovuje našim cestám a aj cestujúcim. Doba nabíjania elektrobusu je približne sedem hodín. Dojazd autobusu na jedno nabitie je od 120 do 180 kilometrov. V závere si vyhodnotíme, či sa oplatí mať v našom vozidlovom parku takýto elektrobus aj z ekonomického hľadiska,“ objasňuje Miroslav Snopko, riaditeľ Dopravného podniku mesta Banská Bystrica.

Atraktívnejšia verejná doprava pre všetkých
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM