Jakub Forgács Správy

Bystrica chce zmodernizovať svetelné križovatky: Vyjadriť sa môžu aj ľudia

Ak by bola Banská Bystrica v projekte úspešná, päť svetelných križovatiek na frekventovanej ceste I/66 by bolo prebudovaných podľa najmodernejších európskych kritérií,

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce zmodernizovať svetelné križovatky: Vyjadriť sa môžu aj ľudia
Zdroj: TASR

Poslanci na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na zabezpečenie realizácie projektu „Modernizácia cestnej dopravnej signalizácie križovatiek na ceste I/66 v Banskej Bystrici.“ Informovala o tom hovokyňa primátora Zdenka Marhefková.

Môžete sa vyjadriť

Ako uviedla, podmienkou schválenia projektu na spolufinancovanie z eurofondov je poskytnutie štúdie uskutočniteľnosti s názvom „Zavedenie SMART CITY riešení v meste Banská Bystrica“ ako podporného dokumentu na pripomienkovanie verejnosti.

Možnosť vyjadriť sa má každý záujemca od 21. júla do pondelka 3. augusta.

„Ak by bola Banská Bystrica v projekte úspešná, päť svetelných križovatiek na frekventovanej ceste I/66 v úseku od Štadlerovho nábrežia – ESC až po križovatku Námestie slobody – Cesta k Smrečine, by bolo prebudovaných podľa najmodernejších európskych kritérií, ktoré okrem iného umožnia preferenciu verejnej dopravy,“ hovorí Marhefková.

Postrehy chcú zapracovať

Ako poznamenala, v prípade, že by mesto získalo na projekt mimorozpočtové zdroje išlo by o zavedenie navzájom prepojených a súčinných inteligentných semaforov, ktoré budú vedieť sledovať počty účastníkov cestnej premávky. Takýmito systémovými zmenami by sa zvýšila aj priepustnosť križovatiek. Záujemcovia, ktorí by sa radi vyjadrili k štúdii uskutočniteľnosti tak môžu urobiť do začiatku augusta.

„Relevantné postrehy Odbor rozvojových aktivít mesta do projektu zapracuje. Všetky pripomienky verejnosti budú zároveň súčasťou žiadosti o NFP, ktorú samospráva adresuje príslušnému ministerstvu,“ dodala Marhefková.Postup podávania návrhov nájdu záujemcovia na webe mesta TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM