Správy Samospráva

Bystrica chce získať Medený hámor: Máte nápad, ako tento priestor využiť?

Medený hámor bol niekdajší veľkovýrobný podnik, ktorý fungoval nepretržite 500 rokov. Keďže nepatrí do majetku mesto sa snaží rokovať s majiteľmi a hľadať riešenia, ako získať do vlastníctva miesto, ktoré je späté s banskou tradíciou mesta pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce získať Medený hámor: Máte nápad, ako tento priestor využiť?
10
Galéria

Významná technická pamiatka Banskej Bystrice a jedna z posledných stôp banskej histórie mesta pod Urpínom – Medený hámor – má pre rozvoj cestovného ruchu veľký potenciál. Banskobystrická samospráva a mestskí poslanci preto vyvíjajú aktivity na prípravu a nadobudnutie časti existujúcich objektov hámra, ako i pozemkov pod nimi, do majetku mesta. Na ich odkúpenie odsúhlasili poslanci 250-tisíc eur.

Chcú zapojiť aj Bystričanov

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková, verejnosť má možnosť navrhnúť, čo by v budúcnosti malo vzniknúť v areáli tejto historickej a kultúrnej pamiatky.

„Do rozhodovania o tom, čo by malo v lokalite tejto najstaršej technickej pamiatky vzniknúť, chceme zapojiť Banskobystričanov a širokú odbornú verejnosť. Verím, že názory ľudí nám ukážu, čo by chceli mať v tomto priestore,“ konštatoval Stanislav Mičev, predseda pracovnej skupiny za záchranu Medeného hámra.

Pracovná skupina plánuje osloviť nezávislý kolektív architektov a sociológov, ktorí sa zaoberajú urbanizmom a zapájaním verejnosti do tvorby verejných miest. Pre správne zadefinovanie celkového zámeru pôjde o odborníkov, ktorí nepôsobia v meste pod Urpínom a nie sú s ním nijako spätí.

Ďalšie aktuálne správy

„Kolektív odborníkov začne so zhromažďovaním rôznych informačných zdrojov o Medenom hámri. Do polovice júna by mal byť pripravený online dotazník sprístupnený verejnosti minimálne počas jedného mesiaca. Nasledovalo by jeho vyhodnotenie a zverejnenie, v septembri by sme sa zamerali na prípravu rozhovorov s historikmi a architektmi, ktorí majú k téme smerovania Medeného hámra tiež čo povedať. Všetky názory i zistenia nám poslúžia ako podklad pre ďalšie rozvojové aktivity,“ zdôraznila Lívia Gažová, členka pracovnej skupiny, urbanistka a expertka na participáciu.

Medený hámor bol niekdajší veľkovýrobný podnik na území Slovenska, ktorý fungoval nepretržite 500 rokov. Keďže nepatrí do majetku mesta, podľa Marhefkovej sa primátor Ján Nosko už niekoľko rokov snaží rokovať s majiteľmi a hľadať riešenia, ako získať do vlastníctva miesto, ktoré je späté s banskou tradíciou mesta pod Urpínom.

Medený hámor si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Areál Medeného hámru na okraji širšieho centra Bystrice
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM