Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica chce zelené oázy: Dočkáme sa "upratania“ automobilov na sídliskách?

Mesto chce v rámci projektu Zelené sídliská s pomocou odborníkov a miestnych komunít realizovať na sídliskách aj rýchle zelené a modré riešenia.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce zelené oázy: Dočkáme sa "upratania“ automobilov na sídliskách?
5
Galéria

Projekt Zelených sídlisk zameraný na podporu biodiverzity prostredníctvom zelených a modrých opatrení a revitalizáciu okolia bytových domov v siedmich vytypovaných lokalitách Banskej Bystrice pokročil. Po vypracovaní lokalitných programov, do ktorých boli zapracované podnety obyvateľov z verejných diskusií, aktuálne prebieha proces konzultácií s expertmipre životné prostredie, oddeleniami mestského úradu i externými organizáciami. Cieľom je identifikovať aj rýchle zelené (zeleň) a modré (voda) opatrenia, na ktorých možno pracovať priebežne s využitím potenciálu komunít či odborníkov. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Obhliadky v teréne

„Pre overenie možností realizácie konkrétnych návrhov s nimi samospráva plánuje obhliadky v teréne. Oddelenie územného plánovania a architekta mesta zároveň pripravuje komplexný pohľad na nevyhnutné riešenie parkovacej politiky a „upratanie“ automobilov na sídliskách,“ uviedla.

V rámci projektu Reakcia na zmenu klímy sa podľa slov hovorkyne vyhotovuje aj Akčný plán zmierňovania a prispôsobovania sa klimatickej zmene, v ktorom budú jednotlivé lokality posúdené. Technická univerzita vo Zvolene aktualizuje Dokument starostlivosti o dreviny zameraný prioritne na Zelené sídliská a parky. Počas pondelkového online stretnutia, aj za účasti miestnych lídrov, odzneli zo strany zúčastnených nové postrehy i konkrétne riešenia smerujúce k zavádzaniu okamžitých zelených a modrých opatrení na sídliskách s ohľadom na klimatickú zmenu.

„Oddelenie územného plánovania a architekta mesta identifikovalo takmer 60 strategických podnetov, ktoré je potrebné odkonzultovať s ďalšími odborníkmi. Zaslané boli na príslušné oddelenia mestského úradu, Záhradníckym a rekreačným službám, banskobystrickým Mestským lesom, Krajskému pamiatkovému úradu, Slovenskému vodohospodárskemu podniku a pod. Z dôvodu nevyhnutnosti riešenia klimatickej krízy je naším cieľom efektívne využiť čas a zavádzať aj rýchle opatrenia, na ktorých sa môže podieľať samotná komunita. Chceme tým dosiahnuť, aby obyvatelia v jednotlivých lokalitách prevzali spolu-zodpovednosť za veci verejné a prispeli k proklimatickým riešeniam. V celom procese je potrebné identifikovať aj grantové a dotačné možnosti, z ktorých by sa mohli tieto nenáročné komunitné opatrenia financovať,“ hovorí Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie MsÚ v Banskej Bystrici.

Čo všetko obsahujú návrhy projektov revitalizácie, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zeleň v Banskej Bystrici
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM