Marcel Páleš Samospráva

Bystrica chce mať centrum ešte atraktívnejšie: Na námestí majú byť nasvietené budovy!

Každému mestu záleží na tom, aby sa v ňom dobre cítili nielen domáci, ale aby doň prichádzalo čoraz viac aj turistov. Bystrica výnimkou nie je a tiež pracuje na svojej atraktivite. Zisťovali sme, aké sú ďalšie plány.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce mať centrum ešte atraktívnejšie: Na námestí majú byť nasvietené budovy!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt Spoločne pre naše námestie je jedným so spôsobov, akými chce vedenie Banskej Bystrice zvýšiť atraktivitu historického centra mesta a docieliť tým väčší príliv turistov do tejto oblasti. V rámci v minulosti podpísaného Memoranda o spolupráci mesta a majiteľov domov, ktoré sa nachádzajú na Námestí SNP bolo už vykonaných niekoľko krokov, a to najmä dve ťažiskové opatrenia.

Zmena vizuálnej stránky námestia?

Dôležitým opatrením boli obnova zeleného asfaltového povrchu vozovky na Námestí SNP, Dolnej ulici a Námestí Štefana Moysesa a prijatie zásad zriaďovania a prevádzkovania sezónnych vonkajších obslužných zariadení (terás) v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica. V rámci spomenutého memoranda a vrámci bežnej starostlivosti o mobiliár boli v roku 2013 vymenené koše v Kapitulskej u­lici.

„Prijatie zásad podstatnou mierou pozitívne ovplyvní aj vizuálnu stránku námestia, nakoľko zásady presne definujú sezónne vonkajšie obslužné zariadenia ako po technickej tak aj po vizuálnej stránke,“ povedala hovorkyňa mesta Martina Kanisová.

„Celkový obraz námestia dotvárajú počas príležitostných trhov aj štýlové a vkusné stánky, ktoré sú spravidla sústredené v stredovej ploche Námestia SNP,“ dopĺňa Kanisová. Ochranu objektov na Námestí SNP nepretržite vykonáva MsP, a to pomocou kamerového systému a hliadky MsP, ktorá je v zmysle uznesenia MsZ na Námestí SNP 24 hodín denne.

Nové osvetlenia na Námestí SNP

Prebehlo už aj prebratie priestorov hodinovej veže pod správu mesta Banská Bystrica, s ktorým súviseli nevyhnutné bezpečnostné a statické kontroly. „Na základe nich prejde hodinová veža potrebnou rekonštrukciou a do začiatku letnej sezóny 2014 by mala byť opäť k dispozícii návštevníkom Banskej Bystrice,“ načrtla Kanisová.

Ďalšou z úloh bolo pripraviť model miestnej dane z nehnuteľnosti a dane z využívania verejného priestranstva. Oddelenie obchodu a služieb podnikateľom pripravilo novelu VZN č. 18/2011 o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva. Materiál bude po pripomienkovom konaní postúpený na rokovanie mestskej rady a novembri 2013 na rokovanie MsZ.

„V závislosti od množstva pridelených finančných prostriedkov sa budú v roku 2014 realizovať aj ďalšie opatrenia, ktoré vyplývajú z prijatého memoranda,“ povedala Kanisová. Sú nimi napríklad nasvietenie historických objektov na Námestí SNP alebo príprava rekonštrukcie zemných svietidiel a osvetlenia, ktoré je umiestnené v mramorových obrubách.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM