Jakub Forgács Správy

Bystrica bude žiariť FARBAMI: V meste vysadia takmer 60-tisíc NOVÝCH kvetov

Záhradnícke a rekreačné služby sa plánujú v najbližších rokoch taktiež viac zamerať na mobilnú zeleň.

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V súčasnosti farebne skrášľuje mesto okolo 40-tisíc kvetov v sezónnych záhonoch z jesennej výsadby. S premenou záhonov začnú pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES-u ) podľa počasia, pravdepodobne však v druhej polovici mája. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora so slovami, že celkovo vysadia 57 500 kusov nových kvetov.

Menej vysadených kvetov

Zastúpenie budú podľa jeho slov mať begónie, aksamietnice, šalvie, okrasné žihľavy, ageráty mexické, muškáty, petúnie, gazánie, netýkavky, krásnoočká a množstvo ďalších kvetín. Ide o kvety, ktoré budú skrášľovať nielen mestské sezónne záhony, ale i mobilnú zeleň na mostoch a stĺpoch.

„Tento rok, oproti minulým rokom, vysadíme menej kvetov. Dôvodom je, že časť z deviatich sezónnych záhonov na území mesta sme prerobili a ešte aj prerábame na trvalkové. V ostatných rokoch sú totiž letné mesiace čím ďalej tým viac horúce a suché. Problém je polievať také veľké množstvo kvetinových plôch. Ďalším dôvodom je, že trendom z ekologického a ekonomického pohľadu sú práve trvalkové záhony,“ povedal Ivan Šabo, riaditeľ Záhradníckych a rekreačných služieb.

Mobilná zeleň

Záhradnícke a rekreačné služby sa plánujú v najbližších rokoch taktiež viac zamerať na mobilnú zeleň. „Prioritou je hlavne osádzanie väčších kvetináčov, ktoré možno za pomoci techniky umiestniť aj na miesta, kde zeleň pôvodne nebola,“ spomenul Strelec.

„Teší ma, že ZAaRES hľadá možnosti, ako skrášliť aj lokality, v ktorých nie je možné realizovať výsadbu kvetov, drevín či krov. Verím, že všetky kvetiny, ktoré v najbližšom období vysadíme, budú spríjemňovať jarné i letné dni Banskobystričaniek a Banskobystričanov, ako aj návštevníkov nášho mesta,“ poznamenal primátor Ján Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Najkrajšia bystrická ulica rozkvitla už začiatkom apríla
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM