Jakub Forgács Správy

Bystrica bojuje so znečistením smogom. Na čo si vonku dať najväčší pozor?

Pri pobyte vonku zvýšte opatrnosť! V Bystrici namerali zvýšenú koncentráciu prachových častíc v ovzduší!

Ilustračný obrázok k článku Bystrica bojuje so znečistením smogom. Na čo si vonku dať najväčší pozor?
21
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystričanov a ľudí z okolia Banskej Bystrice potrápi smog. Na smogovú situáciu upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vydal signál „Upozornenie“, keďže nameral prekročenie prahu 100 µg/m3 dva po sebe nasledujúce dni. Zároveň predpokladá rast koncentrácie prachových častíc v ovzduší. Informoval o tom hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Situáciu môžu pocítiť najmä najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ktorými sú starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici, astmatici, najmenšie deti a tehotné ženy.

Akútne účinky sa u citlivých osôb môžu prejavovať vo forme dráždenia očí, nosa a hrdla, bolesťami hlavy, kašľom a u astmatikov záchvatmi a príznakmi z dráždenia dýchacích ciest. Pri dlhodobom vystavovaní organizmu zvýšenej koncentrácii častíc PM10 hrozia chronické účinky. Prejavujú sa zápalovými ochoreniami dýchacích ciest a pľúc, zvýšením pohotovosti na alergickú reakciu a poruchami odolnosti organizmu.

Tieto skupiny obyvateľstva by mali v čase smogovej situácie obmedziť pohyb a fyzickú námahu vonku, skrátiť vetranie a nevykonávať aktivity, pri ktorých unikajú do ovzdušia znečisťujúce látky, teda napríklad natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie, fajčenie, voľné spaľovanie.

Pozrite si v priloženej fotogalérii, ako vyzerá Mestský park po výrube desiatok stromov!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Mestský park v Bystrici je plný holých pňov
21
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM