Jakub Forgács Správy

Bystrica AKÚTNE zháňa opatrovateľov a opatrovateľky: Aký PLAT ponúka záujemcom?

Mesto spustilo nábor na opatrovateľov a opatrovateľky, ktorí by mali záujem o stabilné zamestnanie. Počas leta si však môžete privyrobiť aj ako brigádnici.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica AKÚTNE zháňa opatrovateľov a opatrovateľky: Aký PLAT ponúka záujemcom?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Chýbajúce opatrovateľky a opatrovatelia pomáhajúci v domácom prostredí i v zariadeniach sociálnych služieb sú celoslovenským problémom. „Akútny nedostatok takýchto zamestnancov eviduje aj mesto Banská Bystrica, preto intenzívne hľadá záujemcov, ktorí by chceli vykonávať túto sociálnu službu natrvalo, alebo si privyrobiť na krátky čas počas zastupovania v rámci letného dovolenkového obdobia,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková so slovami, že samospráva ponúka prácu absolventom stredných zdravotníckych škôl, odídencom z Ukrajiny, ale aj dôchodcom a dôchodkyniam, ktorí by si chceli počas leta privyrobiť.

„Hodinová odmena je 5,10 eur (800 – 900 eur/mes. brutto),“ poznamenala.

Stabilné miesto

Mesto spustilo nábor na opatrovateľov a opatrovateľky, ktorí by mali záujem o stabilné zamestnanie. „Ide o opatrovateľskú službu v domácnosti, v rámci ktorej vypomáhajú klientom od pondelka do piatku v 7,5 hodinovom pracovnom čase, mimo sviatkov a víkendov. Samospráva zároveň hľadá opatrovateľov a opatrovateľky na trvalý pracovný pomer do zariadení sociálnych služieb, kde sa pracuje na zmeny. V tomto prípade sú vyplácané príplatky za sobotu, nedeľu, sviatky a nočnú službu,“ spomenula Marhefková.

Brigáda počas dovoleniek

V prípade, že kvalifikovaní opatrovatelia a opatrovateľky nemajú záujem o prácu na trvalý pracovný pomer, mesto im ponúka možnosť privyrobiť si počas letného obdobia, keď stáli zamestnanci potrebujú čerpať dovolenky.

„Môže ísť o študentov a absolventov zdravotníckych škôl, ktorí uvažujú odísť do zahraničia, no chceli by získať prax, ako aj osoby, ktoré sú už síce na dôchodku, ale chcú prísť vypomôcť a privyrobiť si. Všetci záujemcovia musia spĺňať potrebné kvalifikačné predpoklady, mať ukončenú strednú zdravotnícku školu alebo sa vedia preukázať certifikátom o absolvovaní opatrovateľského kurzu v rozsahu minimálne 220 hodín,“ hovorí Zuzana Haasová, vedúca Oddelenia riadenia ľudských zdrojov MsÚ v Banskej Bystrici.

Opatrovatelia a opatrovateľky pomáhajú podľa slov Marhefkovej klientom pri vykonávaní hygieny, stravovaní, obliekaní, mobilite a motorike, dodržiavaní liečebného režimu, nakupovaní, príprave a donáške jedla, umývaní riadu, upratovaní, starostlivosti o bielizeň a lôžko, vynášaní odpadu, sprevádzaní na lekárske vyšetrenie, vybavovaní úradných záležitostí, čítaní, prechádzkach a pod.

V prípade záujmu je kontaktná osoba: Mgr. Denisa Lapšanská, 048/4330 121, denisa.lapsanska@banskabystrica.sk

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM