Správy Samospráva

Bystrica a Zvolen sa budú o eurofondy uchádzať samostatne: Čo na to primátor?

Primátor Ján Nosko presadzoval vytvorenie dvoch samostatných UMR od začiatku, rovnaký postup podporovala aj Únia miest Slovenska, Združenie K 8 a väčšina poslancov banskobystrického mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica a Zvolen sa budú o eurofondy uchádzať samostatne: Čo na to primátor?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Mesto Banská Bystrica víta rozhodnutie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) o vytvorení dvoch samostatných území udržateľného mestského rozvoja (UMR) pre mestá Banská Bystrica a Zvolen v procese čerpania eurofondov v nadchádzajúcom programovom období. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková.

Radosť primátora

Rozhodnutie MIRRI o vytvorení dvoch samostatných území UMR namiesto jedného spoločného oznámil na sociálnej sieti v sobotu (27. 3.) štátny tajomník Vladimír Ledecký. Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko presadzoval vytvorenie dvoch samostatných UMR od začiatku, rovnaký postup podporovala aj Únia miest Slovenska, Združenie K 8 a väčšina poslancov banskobystrického mestského zastupiteľstva.

„Vždy som sa snažil správať zodpovedne a vybojovať pre naše mesto čo najviac. Preto som veľmi rád, že MIRRI si osvojilo názor samospráv, prijalo naše požiadavky ako legitímne a akceptovalo rozhodnutie Banskej Bystrice a Zvolena vytvoriť dve samostatné územia udržateľného mestského rozvoja,“ uviedol Nosko.

Eliminácia komplikácií

Mesto aktuálne začína pracovať na vytvorení Integrovanej územnej stratégie UMR. Prvým krokom je vytvorenie kooperačnej rady, ktorá bude koordinovať práce v rámci siedmich pracovných tematických skupín. „Na základe vstupnej správy sa zamerajú na zadefinovanie a spresnenie priorít, ktoré bude chcieť Banská Bystrica a funkčné územie 18 obcí čerpať v nasledujúcom období,“ vysvetlil Vladimír Brieda, vedúci oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov.

Samostatný postup miest v rámci prípravy UMR podľa vedenia Banskej Bystrice eliminuje komplikovanosť rozhodovacích procesov, o jednotlivých investíciách budú môcť navyše samosprávy rozhodovať nezaujate a slobodne. Napriek samostatnému postupu chcú však Banská Bystrica a Zvolen spolupracovať a hľadať spoločné projekty. Pre tento účel bola vytvorená i pracovná skupina zložená zo zástupcov UMR Banská Bystrica, UMR Zvolen a Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorej úlohou bude koordinovať previazanosť spoločných zámerov.

„S pani primátorkou Zvolena Lenkou Balkovičovou sme podpísali Memorandum, v ktorom deklarujeme, že ako susediace mestá budeme spolupracovať a postupovať koordinovane. Cieľom pracovnej skupiny je nájsť a zadefinovať v území tri až päť spoločných projektov, a na základe toho hľadať finančné zdroje na ich realizáciu,“ poznamenal Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM