Správy Samospráva

Bystrica a kraj založia obchodnú spoločnosť: Prvými konateľmi budú Nosko a Lunter

Obchodná spoločnosť Dom kultúry BB bude zastupovať mesto a kraj v procese nadobudnutia nehnuteľnosti a priľahlých pozemkov vo verejnej dražbe, ako aj v ďalšej administratívno-technickej správe v prípade jej úspešného nadobudnutia.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica a kraj založia obchodnú spoločnosť: Prvými konateľmi budú Nosko a Lunter
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračujú v snahe nadobudnúť do vlastníctva dom kultúry. V nadväznosti na memorandum podpísané minulý rok plánujú založiť obchodnú spoločnosť Dom kultúry BB, ktorá bude miestnu a regionálnu samosprávu v celom procese zastupovať. Na brífingu o tom informovali primátor mesta Ján Nosko a predseda BBSK Ján Lunter.

Konateľmi Nosko a Lunter

Obchodná spoločnosť Dom kultúry BB bude zastupovať mesto a kraj v procese nadobudnutia nehnuteľnosti a priľahlých pozemkov vo verejnej dražbe, ako aj v ďalšej administratívno-technickej správe v prípade jej úspešného nadobudnutia. Založenie spoločnosti v utorok odobrili i mestskí poslanci, krajské zastupiteľstvo bude zámer jej založenia schvaľovať na svojom júlovom zasadnutí.

„Každá zo samospráv vložila do spoločnosti základný vklad 10-tisíc eur. Následne poskytneme tejto spoločnosti ako mesto návratnú finančnú pôžičku vo výške 750-tisíc eur, pôžička zo strany kraja bude vo výške 1,6 milióna eur,“ priblížil Nosko. Prvými konateľmi spoločnosti budú Nosko a Lunter, súčasťou orgánov spoločnosti bude aj šesťčlenná dozorná rada. Jej členmi budú traja poslanci mesta a traja krajskí poslanci.

Mesto a kraj sa pokúsia nadobudnúť dom kultúry do vlastníctva vo verejnej dražbe, uskutočniť by sa mohla v jesenných mesiacoch. „Po založení spoločnosti bude ďalším krokom obojstranné schválenie zmluvy o spolupráci, kde sa dohodneme na participácii a využívaní domu kultúry, ktorý chceme uviesť do života,“ dodal Lunter.

Na čo má slúžiť?

Zástupcovia regionálnej a miestnej samosprávy predstavili zámer spoločného využitia domu kultúry minulý rok. Mesto Banská Bystrica má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a k nej prislúchajúce zázemie, ktoré by bolo využívané na organizovanie kultúrnych podujatí. Komorné divadlo, kinosála i administratívne priestory by zas mali pripadnúť BBSK. Kraj tu uvažuje o zriadení populárno-vedeckého centra zameraného na astronómiu a vesmír či o presťahovaní Bábkového divadla na rázcestí.

Dom kultúry, ktorý je súčasťou banskobystrického Námestia Slobody, bol postavený v roku 1979. Atypickú päťpodlažnú stavbu navrhol architekt Jozef Chrobák. Stavba získala Cenu Zväzu slovenských architektov a zapísaná bola aj do národného registra dedičstva modernej architektúry 20. storočia. Pôvodný vlastník OZ KOVO budovu v roku 2007 predal súkromnému majiteľovi, od roku 2013 objekt chátra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: O záchranu Domu kultúry sa spoločne pokúsia kraj a mesto
19
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM