Jakub Forgács Samospráva

Búrlivá diskusia bystrických poslancov. Toto ich rozdelilo na 2 tábory

Poslancov rozdelilo VZN s nižším príspevkom na žiaka neštátnej školy. Čo nakoniec schválili?

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá diskusia bystrických poslancov. Toto ich rozdelilo na 2 tábory
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Búrlivá dvojhodinová diskusia sprevádzala štvrtkové rokovanie mestských poslancov v Banskej Bystrici. Na dva tábory ich rozdelilo schvaľovanie návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o určení výšky finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na žiaka základnej umeleckej školy, poslucháča jazykovej školy, dieťa materskej školy a žiaka školského zariadenia na území mesta.

Na zasadnutie prišli aj zástupcovia škôl a verejnosť, ktorí sú nespokojní s tým, že na deti v školách, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ide menej peňazí než na deti, ktoré navštevujú mestské školy. VZN, kde je výška dotácie pre neštátne školy znížená na jedného žiaka na 88 percent z výšky dotácie na žiaka mestskej školy, označili za diskriminačné.

Stovky pripomienok

„Výnos z podielových daní na tento rok bol vyšší ako vlani, napriek tomu mesto neprerozdelí celú výšku možnej dotácie a tým prenáša finančnú záťaž na rodičov detí. K návrhu VZN sme zaslali 234 pripomienok, no akceptovaná nebola ani jedna,“ zdôraznili rodičia pred poslancami. Keďže mesto dostáva z podielových daní na každého žiaka rovnako, žiadali úpravu VZN tak, aby každý žiak školy dostal rovnakú dotáciu bez rozdielu, kto je zriaďovateľom, teda plných 100 percent.

„V prípade, že by sme predložili návrh VZN s vyrovnaným 100-percentným príspevkom pre všetkých, diskriminovali by sme väčšinu detí, ktoré navštevujú školské zariadenia v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Mestské školy v porovnaní so súkromnými nie sú na rovnakej štartovacej čiare, pretože podmienky, ktoré im ukladá zákon, sú odlišné,“ konštatoval prednosta magistrátu Martin Adamec s tým, že väčšina detí chodí do štátnych škôl.

Podľa neho na rozdiel od „súkromníkov“, mestské školy nemajú možnosť vyberať poplatky. V prípade súkromných zriaďovateľov sa školné pohybuje minimálne okolo 50 eur mesačne.

„Našou povinnosťou je poskytnúť bezplatné vzdelávanie všetkým žiakom bez rozdielu. Na úrovni mestských materských škôl vyberáme mesačne na dieťa poplatok vo výške 14 eur. Podľa našich informácií v prípade súkromných škôlok ide v priemere o 200 eur. Ich zriaďovatelia si môžu vybrať, koho prijmú, a keď naplnia stavy, ďalšieho už nezoberú,“ vysvetlil Adamec. V Banskej Bystrici sa podľa neho spomedzi všetkých miest na Slovensku nachádza najviac neštátnych školských zariadení.

Upozornil, že štátny normatív na žiaka sa u niektorých súkromných zriaďovateľov pohybuje od 1 800 eur až do 2 100 eur. Priemerný normatív v mestských školách je 1632 eur.

Odklepli pôvodný návrh

„Po prerátaní skutočných nákladov na prevádzku našich zariadení sme toho názoru, že príspevok vo výške 88 percent je pre súkromné školy dostatočný. V príspevku je už zohľadnená aj valorizácia miezd na rok 2018 a zvýšené výdavky na energie. Dorovnanie príspevku na úroveň 100 percent by bolo diskriminujúce pre takmer 7600 detí, ktoré navštevujú mestské materské a základné školy,“ zdôraznil prednosta.

Poslanci napokon odsúhlasili pôvodné znenie VZN s jednou zmenou, ktorú predložil poslanec Vladimír Sklenka. Neštátne školy, ktoré majú vlastné jedálne s kuchyňou, dostanú dorovnaný príspevok na 100 percent. V meste je takou len jedna, a to cirkevná Základná škola Štefana Moysesa.

„Náklady na prevádzkovanie školskej jedálne a výdajne sú diametrálne odlišné. Zariadenia so školskými jedálňami – kuchyňa, výdajňa, personál – majú podstatne vyššie náklady na mzdy a prevádzku než tie, ktoré majú iba výdajňu,“ dodal Adamec.

Pripomenul, že v tomto roku ide do školstva 18,3 milióna eur, ktoré sú určené aj na údržbu budov, obnovu jedální, ich vybavenia či rekonštrukciu športových areálov.

Foto: ilustračné

Rokovanie zastupiteľstva v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM