Monika Obrtalová Rôzne

Búrky lámali stromy a zatopili pivnice

Hnileckou dolinou sa v noci prehnala búrka. Vyvracala stromy a na niektorých miestach poškodila elektrické vedenie. Najhoršia situácia bola v Hnileckej doline v úseku od obci Mlynky po Hnilec. Búrka tu vyvrátila stromy a hasiči zasahovali v daždi až

Hladina horného toku rieky Hnilec za päť hodín stúpla z 87 na 122 centimetrov a ráno o ôsmej pri obci Stratená dosiahla už druhý stupeň povodňovej aktivity. Informuje o tom internetová stránka SHMÚ. „Voda zatiaľ neohrozuje dedinu. Zase sa však zbierajú mraky. Dúfame, že sa Hnilec nevyleje a nezaplaví pivnice domov ako minulého roku,“ uviedla starostka Stratenej Erika Oravcová.

Po nočnej búrke, ktorá zasiahla Slovenský raj, vydala varovanie pre turistov aj Horská záchranná služba. „Upozorňujeme turistov, že po nočnej búrke sú rokliny v Slovenskom raji nepriechodné pre zvýšenú hladinu vody a popadané stromy. Presnejšie informácie o schodnosti turistických chodníkov budeme aktualizovať v priebehu dňa,“ uvádza sa na internetovej stránke horskej služby.

Ako informoval dôstojník operačného strediska hasičov v Rožňave Zoltán Árvay, likvidovali stromy popadané na cesty od polnoci až do rána do štvrtej. „Najviac spadnutých stromov bolo v Hnileckej doline od Stratenej, okolo Palcmanskej Maše až po Mlynky. Volali sme aj elektrikárov, lebo na viacerých miestach bolo poškodené elektrické vedenie,“ uviedol Árvay. Doložil, že boli likvidovať padnuté stromy na cestách cez Roštársky kopec i v katastri obce Gemerská Poloma smerom na Podsúľovú.

Nočné búrky v Prešovskom kraji vyhnali do služby hasičov hlavne pod Tatrami. Počas nočnej služby čerpali vodu z pivníc na piatich miestach v okrese Poprad a raz boli na výjazde v okrese Kežmarok. Ľudia volali hasičov na pomoc hlavne nadránom, keď sa zobudili a zistili, že majú vodu v suterénoch domov. Búrky s vetrom opäť váľali aj stromy. Prekážky na komunikáciách boli hasiči odstraňovať na štyroch miestach v okrese Poprad a k polámanému stromu ich volali aj v okrese Vranov nad Topľou.

V Čadci vyhlásili mimoriadnu situáciu, v utorok večer sa mestom prehnala búrka sprevádzaná silným vetrom a krupobitím. Vyvrátené a zlomené stromy poškodili elektrické a telefónne vedenia, vietor vyvracal aj lampy verejného osvetlenia, mobiliár v centre mesta je z veľkej časti zničený. „Vietor mal obrovskú silu. Niektorí tvrdia, že to bolo tornádo, záznam, ktorý by nám to mohol potvrdiť, zatiaľ nemáme. Na obnovenie funkcie mesta boli nasadené všetky sily a prostriedky – z mestského podniku služieb, mestskej polície i okresného hasičského záchranného zboru,“ uviedla hovorkyňa mesta Silvia Cisáriková.

V meste ešte stále odstraňujú popadané stromy, opravujú poškodené elektrické vedenia a verejné osvetlenie. Na pomoc si dnes zavolali dvoch profesionálnych pilčíkov, dva lesné traktory s navijakom a dva vozy s hydraulickou rukou. Prívalová voda poškodila aj pravú stranu hrádze rieky Kysuca v centre mesta. Škody počítajú tiež na autách, budovách, strechách či plotoch. Počas veternej smršti nebol nikto zranený.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM