Aktualizované Správy

Budúcnosť Múzea SNP je opäť na pretrase: Smer-SD prišiel s vlastným návrhom

Proklamovanú zmenu, s ktorou prišli bez predchádzajúcej diskusie ministri za OĽANO vníma opozičná strana ako prejav nekultúrnosti voči slovenskej histórii, rovnako tak deklarované vágne vysvetlenia o benefitoch pre múzeum po zmene zriaďovateľa označuje za faloš a zástierku.

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť Múzea SNP je opäť na pretrase: Smer-SD prišiel s vlastným návrhom
Zdroj: Záhradnícke a rekreačné služby

Smer-SD predloží na schôdzu Národnej rady SR návrh zákona, ktorý by z Múzea SNP v Banskej Bystrici urobil verejnoprávnu inštitúciu. Smer to avizuje na svojom webe i na sociálnej sieti.

Nový zákon?

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD a podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek potvrdil, že návrh sa bude týkať kreovania samostatného zákona s tým, že zriaďovateľská pôsobnosť prejde pod Národnú radu SR. „Chceme to urobiť podľa vzoru zákona o Ústave pamäti národa,“uviedol o legislatívnom zámere, ktorý je podľa neho na 90 percent hotový. "Vzhľadom na termíny rokovaní parlamentu v júni a júli to podľa všetkého predložíme na septembrovú schôdzu,“ povedal poslanec.

Potvrdil, že pre zákon budú hľadať podporu u kolegov z iných strán vrátane tých v koalícii. Je presvedčený že návrh nového samostatného zákona nájde v pléne oveľa väčšie pochopenie ako súčasný zámer ministerstva obrany a kultúry meniť zriaďovateľskú pôsobnosť múzea a zaradiť ho pod Vojenský historický ústav. „Navyše, ak aj chcú toto urobiť, musí sa zmeniť nielen zákon o múzeách a galériách, ale aj kompetenčný zákon,“ upozornil poslanec zdôrazňujúc, že takýmto zmenám by mal predchádzať štandardný pripomienkovací proces.

Čo navrhuje Smer?

So súčasnou snahou o zmenu zriaďovateľskej pôsobnosti múzea a jeho delimitáciu z ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany Smer nesúhlasí, upozorňuje na fakt, že ak by sa múzeum stalo súčasťou Vojenského historického ústavu (VHÚ), znamenalo by to degradáciu jeho poslania a významu. Návrh zmeniť status štátnej príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu s podobným postavením ako Ústav pamäti národa, vysvetľuje Smer záberom činnosti, ktoré Múzeum SNP má.

„Medzi svojimi úlohami má aj aktivity, ktoré vysoko prekračujú zameranie kultúrne (hoci patrí pod ministerstvo kultúry) i vojenské (ak by patrilo pod ministerstvo obrany). Má totiž okrem iného aj dokumentovať povojnové súdne procesy či rehabilitácie povstalcov,“ upozorňuje Smer. "Nesmie sa totiž zabúdať a mal by sa zdôrazňovať aj národnoštátny rozmer povstania, pretože na SNP nadväzoval Košický vládny program, v ktorom bolo uznané právo Slovákov na to, aby boli pánmi na svojom území,“ dodáva.

Proklamovanú zmenu, s ktorou na začiatku mája prišli bez predchádzajúcej diskusie ministri za OĽANO vníma opozičná strana ako prejav nekultúrnosti voči slovenskej histórii, rovnako tak deklarované vágne vysvetlenia o benefitoch pre múzeum po zmene zriaďovateľa označuje za faloš a zástierku.

Ďalšie aktuálne správy

Padlo rozhodnutie

Zámerom delimitácie Múzea SNP sa v utorok (1. 6.) zaoberali členovia parlamentného kultúrneho výboru. Výbor napokon neprijal návrh exministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Hlas-SD), aby odmietol postup zmeny zriaďovateľa Múzea SNP, naopak, prijal alternatívny návrh uznesenia, ktorý hovorí o tom, že na základe prednesených argumentov na rokovaní súhlasí výbor s postupom delimitácie, žiada zároveň zachovať archívne, vedecké a edukačné poslanie múzea.

Proti zámeru vznikla petícia, ktorú v priebehu dvoch týždňov podpísalo vyše 5-tisíc ľudí. Časť odbornej verejnosti upozornila, že zámer je v rozpore s kompetenčným zákonom, keďže „múzeum presúva do zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu, ktorý má fakultatívnu možnosť starať sa o pamiatky a pamäťové inštitúcie z gescie ministerstva, ktorému takúto úlohu kompetenčný zákon ukladá ako povinnosť“.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM