Michal Majer Rôzne

Budovy UMB čaká rekonštrukcia za 3 milióny eur!

Po Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského a Akadémii umení sa finančnej injekcie z eurofondov dočká aj Univerzita Mateja Bela (UMB). Čaká ju totiž výmena okien, dverí a zasklených stien vo všetkých jej objektoch, ktorá bude stáť viac než 3 milióny eur!

Projekt na výmenu okien a dverí je len jedným z mnohých, ktoré sa v najbližších mesiacoch začnú na univerzite realizovať. UMB totiž získala z eurofondov takmer 17 miliónov eur, tzn. okolo pol miliardy bývalých korún. „Pri 5-percentnej spoluúčasti, ktorú hradí univerzita z vlastných zdrojov, bude celková preinvestovaná suma takmer 17,5 milióna eur,“ uvádza Stanislav Holec, prorektor pre rozvoj a informatizáciu UMB. Financie poputujú najmä na nákup informačných technológií, na podporu centier excelentnosti a na vylepšenie infraštruktúry, vďaka čomu by sa mala banskobystrická univerzita kvalitatívne priblížiť školám vo vyspelých krajinách.

Medzi infraštruktúrne projekty patrí aj spomínaná výmena okien, dverí a zasklených stien vo všetkých objektoch univerzity, na ktorú poputuje takmer 20% zo schválených európskych financií. Staré okná a dvere totiž zvyšujú energetickú náročnosť budov a spôsobujú tak každoročné problémy pri hradení vysokých čiastok za spotrebované energie. „Rekonštrukcia sa dotkne všetkých súčastí UMB a to Fakulty humanitných vied, Fakulty prírodných vied, Ekonomickej fakulty, Právnickej fakulty a všetkých internátov,“ hovorí kvestorka UMB Ružena Fraňová. Pôjde o demontáž pôvodných drevených a oceľových okien, ktoré budú nahradené novými plastovými a hliníkovými oknami. Zmien sa dočká aj univerzitný bazén, ktorý čaká výmena okenných výplní na jeho štítovej stene. Po tom, ako boli v roku 2009 zrekonštru­ované technologické časti bazéna, tak pôjde o ďalšiu investíciu do tohto športového zázemia univerzity.

Začiatok rekonštrukčných prác na uvedených objektoch sa plánuje hneď po ukončení výberového konania na obstarávateľa. „Začiatok realizácie projektu odhadujeme na letné obdobie, približne od mája tohto roka. Aj napriek veľkému rozsahu týchto prác veríme, že sa nám podarí rekonštrukciu ukončiť v priebehu letných prázdnin, respektíve do začiatku ďalšieho akademického roka, tzn. do konca septembra,“ dodáva na záver Fraňová.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM