Jakub Forgács Iné športy Šport

Boris ovládol LEZECKÉ disciplíny: Stal sa hneď trojnásobným MAJSTROM Slovenska, FOTO

Boris Kuzma má iba 12 rokov a za sebou sezónu snov. Mladý športový lezec dokázal dominovať hneď v troch rôznych disciplínach.

Ilustračný obrázok k článku Boris ovládol LEZECKÉ disciplíny: Stal sa hneď trojnásobným MAJSTROM Slovenska, FOTO
6
Galéria
Zdroj: archív Borisa Kuzmu

Na strednom Slovensku máme mladý športový talent. Boris Kuzma (12) z Veľkej Lúky (okres Zvolen) sa v roku 2023 stal hneď trojnásobným Majstrom Slovenskej republiky v športovom lezení. V kategórii U14 (do 14 rokov) sa môže pochváliť titulmi v lezení na obtiažnosť, lezení na rýchlosť aj v boulderingu.

Od útleho detstva

Borisov otec prezradil, že jeho syn už v útlom detstve rád liezol kade-tade, šplhal sa a prekonával rozmanité prekážky. Snaha rodičov nájsť pre Borisa adekvátnu športovú aktivitu, viedla k športovému lezeniu, ktorému sa venuje od piatich rokov. Reprezentuje klub športového lezenia CCC BBBBrutal Povala Banská Bystrica a Brutálka Zvolen.

Na svoj prvý úspech ani nemusel dlho čakať. „Paradoxne to bolo hneď na prvých detských pretekoch v Banskej Bystrici, keď som nemal ešte ani sedem rokov,“ zaspomínal si pre spravodajský portál Dnes24.sk Boris.

Ako spomenul, trénuje trikrát do týždňa. „Dobré je, že tréningy nie sú monotónne a naopak, zábavné, aj keď niekedy dosť náročné,“ povedal mladý lezec.

Športový multitalent

Napriek úspechom na Slovensku sa nesústredí len na domáce preteky. „Tento rok som začal navštevovať aj medzinárodné súťaže v Prahe, Brne, rakúskom Imste aj vo Viedni. Práve medzinárodné súťaže beriem tiež ako výzvu na zlepšenie a v budúcnosti by som rád uspel aj v medzinárodnej konkurencii,“ netají Boris svoje ambície.

Borisovou silnou stránkou však nie je iba lezenie. Svoju ZŠ Andreja Sládkoviča Sliač reprezentuje aj v atletických súťažiach. „S kamarátmi trávime čas aj pri športoch ako basketbal, hokejbal, futbal či bicyklovanie. Nepoznám šport, ktorý by mi vyslovene nesedel, dokonca aj šachy mi celkom idú,“ vymenoval mladý talent, ktorého športového výsledky veľmi tešia.

Svoj voľný čas však nevenuje iba športu. „Rád relaxujem, no musím sa aj pripravovať do školy. Poteší ma, keď mi ostane čas na kamarátov a Playstation,“ dodal Boris na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Boris Kuzma sa stal trojnásobným Majstrom Slovenskej republiky
6
Galéria
Zdroj: archív Borisa Kuzmu
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM