Monika Obrtalová Kultúra

Bonbónik na Radnici

Pre priaznivcov netradičného hudobného umenia pripravil Park kultúry a oddychu v Banskej Bystrici ozajstný bonbónik. Netypický projekt barokovej flautistky a ojedinelého hudobného zoskupenia Pacora trio, v súzvuku s jedinečným stvárnením známych i me

Koncert sa uskutoční 6. februára 2012 o 19.00 hodine v priestoroch historickej Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Flautistka Jana Semerádová a Pacora trio sú zárukou originálnych nápadov a dokonale prevedenej improvizácie. Zoskupenie Pacora trio pracuje od roku 2004, ich hudba je prelínaním jazzu a folklóru, podfarbená prvkami vážnej hudby. Repertoár tvoria vlastné kompozície a prearanžované jazzové štandardy. V roku 2005 triu vyšlo prvé CD a krátko nato dostalo vysoké hodnotenie v recenzii prestížneho anglického hudobného časopisu „BBC Music.“

Členmi Pacora tria sú výnimoční hudobníci. Cimbalista Marcel Comendant, rodák z Kišineva, v Moldavsku, nositeľ niekoľkých medzinárodných cien z rodného Moldavska, ale aj z Rumunska a Česka, žiak docenta Viktoria Herencsara. Kontrabasista a klavirista, pedagóg, rodák z Banskej Bystrice, Róbert Ragan, člen a spoluzakladateľ niekoľkých hudobných formácií, okrem iných aj poprednej etno -jazzovej formácie Bashavel, častý hosť mnohých medzinárodných koncertov, nositeľ prestížnej Ceny Ladislava Martoníka za rozvoj jazzovej hudby na Slovensku, ktorý sa po účinkovaní v skupinách populárnej hudby najmä v Škandinávii, vrátil k jazzu.

Tretím v zoskupení Pacora trio je huslista Stanislav Palúch, žiak profesora Bohumila Urbana na žilinskom Konzervatóriu a profesora Bohdana Warchala na VŠMU v Bratislave. S rôznymi formáciami koncertoval vo väčšine štátov Európy a USA, nahrával pre Český a Slovenský rozhlas a televíziu ako aj pre ORF. Ako štúdiový hráč nahral okolo 40 albumov a venuje sa aj hudbe k filmom, autorskej a aranžérskej činnosti.

Baroková flautistka Jana Semerádová študovala hru na priečnej flaute na konzervatóriu v Prahe a v Birminghame, neskôr na Karlovej univerzite a na Kráľovskom konzervatóriu v Den Haagu. Vystupovala na významných európskych pódiách vo Francúzsku, Rakúsku i Nemecku, je laureátkou viacerých medzinárodných cien. Je umeleckou vedúcou súboru Collegium Marianum, s ktorým uvádza pravidelné koncerty, tanečno-hudobné predstavenia, nahráva pre Slovenský a Český rozhlas, venuje sa aj barokovej gestike a barokovému tancu.

Zdroj: PKO Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM