Jakub Forgács Samospráva

Boj proti ťažbe v Detve: Poslanci bystrickej župy podporili Podpoľancov

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja nesúhlasia s povrchovou ťažbou zlatých a strieborných rúd. Odmietli aj použitie technológie kyanidového lúhovania, akejkoľvek chemickej technológie v banskom priemysle pri ťažbe, získavaní a úprave nerastov na území okresu Detva.

Podpoľancov, ktorí bojujú proti ťažbe, takto v uznesení dnes podporili krajskí poslanci. Kraj v uznesení zároveň podporuje stanoviská miestnych samospráv – obce Dúbravy z 28. októbra 2012, mesta Detva z 19. septembra 2011 a mesta Kremnica zo 4. apríla 2013.

Boj sa ešte neskončil

„V prvom rade treba povedať, že boj ešte neskončil, tá spoločnosť sa nezastaví i keď vravia, že utlmujú svoju činnosť. Ja tomu neverím. Oni budú stále ovplyvňovať verejnú mienku,“ konštatoval poslanec Roman Malatinec za volebný obvod Detva. Povedal, že pre nich je to aj morálna pomoc od BBSK pri ďalších procesoch smerom k štátnym inštitúciám.

Ďalší poslanec za obvod Detva Miroslav Suja priblížil svoj návrh, aby sa uznesenie premietlo do krajského územného plánu. Toho sa totiž musia držať všetky dotknuté organizácie a v rozpore s ním sa nedá vydať stavebné povolenie, objasnil. „Ale takéto samostatné uznesenie, ako sme prijali, je možné obísť,“ dodal Suja.

Zatupiteľstvo podporilo celé Podpoľanie

Podľa detvianskeho mestského poslanca a člena petičného výboru Petícia za zákaz ťažby zlata v regióne Podpoľania Romana Vrťa sa dnes udial ďalší míľnik z pohľadu Podpoľania ohľadom ťažby zlata. „Dnes zastupiteľstvo podporilo, vlastne, celé Podpoľanie,“ uviedol. Podľa neho aj 11 000 podpisov, ktoré získali, zavážilo, aby poslanci hlasovali v mene Podpoľania.

Vrťo však pripomenul, že z procesného hľadiska rozhoduje Obvodný banský úrad, takže je to apel aj naň, aby rozhodoval v záujme ľudí, obcí, mesta Detvy a obyvateľov kraja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM