Jakub Forgács Samospráva

Boj o poslanecké kreslá v meste naberá na obrátkach: Pozrite si zaujímavé čísla z bystrických obvodov!

Kandidátne listiny k nadchádzajúcim komunálnym voľbám sú uzavreté a v Banskej Bystrici sa podľa nich o poslanecké mandáty pobijú desiatky uchádzačov. Zisťovali sme, ako to s počtami kandidátov vyzerá v jednotlivých volebných obvodoch v meste.

Ilustračný obrázok k článku Boj o poslanecké kreslá v meste naberá na obrátkach: Pozrite si zaujímavé čísla z bystrických obvodov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako sme vás dnes informovali, v novembrových komunálnych voľbách sa o 31 poslaneckých kresiel v Banskej Bystrici chce uchádzať 225 kandidátov. Nezávislých kandidátov je 62 a politické strany alebo koalície nominovali 163 kandidátov. Pozreli sme sa na to, ako to s uchádzačmi vyzerá v jednotlivých volebných obvodoch.

V najmenšom obvode 12 kandidátov

V prvom volebnom obvode, ktorý zahŕňa centrum mesta, Majer, Senicu a Šalkovú, je 55 kandidátov na sedem miest v mestskom zastupiteľstve, čo vychádza v prepočte na 7,8 kandidátov na jednu stoličku.

Najmenší volebný obvod číslo dva tvoria Jakub, Kostiviarska, Podlavice, Skubín a Uľanka a má 12 podaných kandidátov. Tí sa uchádzajú o dve miesta v parlamente mestského zastupiteľstva. Na jednu stoličku tak pripadá presne šesť kandidátov.

92 uchádzačov v štvrtom obvode

V treťom volebnom obvode, zahrňujúcom Rudlovú a Sásovú, je 66 kandidátov na poslancov. V mestskom zastupiteľstve je pre uchádzačov z tohto volebného obvodu pripravených desať miest, a tak sa o jedno kreslo pobije 6,6 kandidátov.

Najviac, až 92 kandidátov, sa uchádza o priazeň voličov vo volebnom obvode číslo štyri – Iliaš, Kráľová, Kremnička, Radvaň a Rakytovce. Keďže k dispozícii majú 12 miest v mestskom parlamente, na jednu stoličku tu pripadá 7,6 kandidátov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM