Jakub Forgács Správy

Blížia sa Dušičky: Prvé INFO o trhu v Bystrici aj dočasnej zmene organizácie dopravy

Od 25. októbra do 2. novembra ponúknu predajcovia obyvateľom i návštevníkom Banskej Bystrice široký dušičkový sortiment.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa Dušičky: Prvé INFO o trhu v Bystrici aj dočasnej zmene organizácie dopravy
4
Galéria

November patrí spomienkam na našich najbližších, ktorí už, žiaľ, nie sú medzi nami. Spája sa so zapaľovaním sviečok, kladením vencov a kvetov na hroby, a najmä s návštevami cintorínov. Na Slovensku si pripomíname Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Pri tejto príležitosti sa v Banskej Bystrici uskutočni aj príležitostný trh. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

„Od piatka, 25. októbra do soboty, 2. novembra 2019 ponúknu predajcovia obyvateľom i návštevníkom Banskej Bystrice široký dušičkový sortiment. Na Námestí Štefana Moysesa pred Barbakanom budú od 9:00 do 18:00 na predaj umelé kytice, vence či kahance. Chýbať nebude ani pestrý výber živých kvetov od pestovateľov z rôznych kútov Slovenska,“ pokračovala.

Ako ďalej uviedla Mojžišová, kompetentní zamestnanci budú od pondelka, 28. októbra do piatka, 1. novembra na Cintoríne na Nám. Štefana Moysesa poskytovať informácie ohľadom hrobovým miest a prijímať platby za nájom. Stránkové hodiny počas týchto dní budú od 8:30 do 12:15 a od 13:00 do 16:30. Návštevníci žijúci mimo mesta Banská Bystrica budú prednostne vybavení. Obyvatelia s trvalým pobytom v Banskej Bystrici si náležitosti týkajúce sa hrobových miest môžu vysporiadať na Správe cintorínov, Kremnička 60, počas prevádzkových hodín v pondelky, stredy a štvrtky od 8:00 do 14:00, v utorky od 8:00 do 16:30 a v piatky od 8:00 do 12:00.

Počas Sviatku všetkých svätých budú zamestnanci Správy cintorínov operatívne zabezpečovať poriadok a vývoz smetí na Centrálnom cintoríne Kremnička a v Urnovom háji. „To platí aj pre Cintorín Nám. Š. Moysesa, kde sa od 17. do 25. októbra uskutoční posledná kosba a od 21. do 25. októbra bude cintorín dočistený zhrabaním lístia za pomoci odsúdených z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica. Začiatkom októbra boli v tejto lokalite doložené dve nádoby na zber zmesového komunálneho odpadu, jedna 660-litrová nádoba na biologicky rozložiteľný odpad a jedna 1100-litrová nádoba na plasty za spodnou bránou. Pre väčší komfort návštevníkov Cintorína Nám. Š. Moysesa poskytne príspevková organizácia ZAaRES prenosnú ekologickú toaletu,“ spomenula.

„Od 25. októbra do 11. novembra 2019 mesto Banská Bystrica zrealizuje dočasnú zmenu organizácie dopravy na ulici A. Matušku, ktorá umožní vjazd motorových vozidiel k Rímskokatolíckemu cintorínu od vrchnej brány v období Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Pre návštevníkov tohto cintorína bude k dispozícii aj dočasné parkovisko s celkovou kapacitou pre 28 vozidiel,“ dodala Mojžišová.

Foto: ilustračné

Dušičky v Banskej Bystrici
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM