Futbal

Bitka, akú šampionát nepamätá? Ruskí chuligáni sa chystajú na anglických fanúšikov

Tisíce priaznivcov Albionu si kúpilo lístky na prvý duel svojich miláčikov na EURO 2016 cez internet. Zápas s Ruskom púta, mnohí ho chcú vidieť naživo. 67-tisícový Stade Vélodrome v Marseille sľubuje jedinečný zážitok.

Fair play je jedna vec, vášne fanúšikov druhá. Problém je, že Angličanom sa predávajú vstupenky aj do častí štadióna, kde budú usadení Rusi. Na tom by nebolo nič, keby sa do Francúzska nechystala radikálna fanúšikovská odnož zbornej, ktorú viac ako futbal zaujímajú fyzické strety a výtržnosti.

Reťaze a nože?

Ruskí neonacisti už na sociálnych sieťach stihli ohlásiť, že si šampionát poriadne užijú, pričom rozhodne nemajú namysli, že si vychutnajú zápasy.

„Reťazami a nožmi na tých židákov,“ znie opakovaná hláška, ktorú si na Facebooku prisvojili desiatky chuligánov.

Predpokladá sa tak, že časť ruských prívržencov sa ani na sobotňajší zápas, ktorý sa začína večer o deviatej, nedostane. Výtržnosti totiž hodlajú robiť už pred výkopom. Predpoklad, že skončia vo väzbe, je tak veľmi reálny.

Mohlo by vás zaujímať: SVET O SLOVENSKU: Briti sa boja brutálnych slovenských futbalových fanúšikov

Lenže aj fanúšikovia Troch levov sú dobre známi svojim nevhodným správaním sa. Anglických rowdies rozhodne netreba predstavovať, organizátori turnaja teda majú pred sebou reálne riziko stretu, ktorý môže poznačiť celý jeho priebeh.

PREČÍTAJTE SI: Tisíce Slovákov sa chystajú na futbalový šampionát. Čo ich čaká vo Francúzsku?

Lístky si kupujme len cez oficiálne weby

Advokát Európskej futbalovej únie (UEFA) Nick Bitel varuje pred nákupom lístkov cez neoficiálne stránky. Predajcov je dosť, ľudia sa často ulakomia na cenu.

„Je tu pokušenie, ale potom sa môže stať, že sa fanúšikovia z rôznych táborov posadia vedľa seba, čo v niektorých prípadoch môže byť problém,“ upozorňuje.

Mohlo by vás zaujímať: SVET O SLOVENSKU: Čo očakávajú Walesania od zápasu so Slovenskom? Stávky sú tesné

Kontinentálny šampionát počíta so zvýšenou aktivitou bezpečnostných zložiek. Dôvodom sú teroristické útoky, ktoré sa v stali vlani na jeseň v Paríži a tohtoročný teror v Bruseli. Polícia bude situáciu monitorovať 24 hodín denne. V pohotovosti bude takmer 25-tisíc policajtov, pomoc prisľúbila aj armáda.

A práve britská polícia si myslí, že by tento zápas mohol byť terčom teroristických atakov, preto už s UEFA rokuje o potrebných krokoch.

Ruskí futbaloví chuligáni
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM