Marcel Páleš Rôzne

Biskup Štefan Moyses v Bystrici poslovenčoval: Vďaka nemu študovali aj chudobní

Pri prechádzkach Bystricou môžete na viacerých miestach naraziť na meno Štefan Moyses. Známy biskup a národovec pôsobil aj v Banskej Bystrici a zanechal za sebou výraznú stopu.

Ilustračný obrázok k článku Biskup Štefan Moyses v Bystrici poslovenčoval: Vďaka nemu študovali aj chudobní
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Štefan Moyses (*24. 10. 1797 Veselé – †5. 7. 1869 Žiar nad Hronom) bol cirkevný hodnostár, diecézny biskup, pedagóg, kultúrny pracovník, verejný činiteľ, národovec, zakladateľ a prvý predseda Matice slovenskej. Bol šiestym biskupom banskobystrickej diecézy. Vo svojej dobe patril k najlepším biskupom bývalého Uhorska.

Bystrické gymnázium – centrum vzdelávania

Diecézu prebral v úbohom duchovnom, ale najmä hmotnom stave. Podarilo sa mu v krátkom čase znovu zorganizovať duchovnú činnosť vo všetkých farnostiach. Neoceniteľné zásluhy si získal pri budovaní katolíckeho školstva so slovenským vyučovacím jazykom.

Jedným z jeho významných skutkov bolo poslovenčenie a zrenovovanie banskobystrického gymnázia, ktoré sa v druhej polovici 19. storočia stalo centrom slovenského národného vzdelávania. Postupne preto prijal do školských služieb profesorov Slovákov E. Černého, K. Černého, J. Loosa, F. Mráza a iných. Riaditeľom sa stal známy organizátor škôl Martin Čulen. Jeho pričinením sa na gymnáziu stala popri maďarčine a nemčine vyučovacím jazykom slovenčina.

Už po roku 1849 sa tu vyučovalo po slovensky najprv náboženstvo, postupne aj iné predmety. Gymnázium bolo povýšené z nižšieho na vyššie a ako prvé umožňovalo študovať aj chudobným študentom. Moyses dbal na to, aby škola bola slovenskou a bránila nielen cirkevné, ale aj národné záujmy.

Ochotný zriecť sa vlastného pohodlia

Keďže mal ušľachtilú povahu a bol vždy ochotný pomôcť, zriecť sa vlastného pohodlia a majetku v prospech iných, vo veľkom rozsahu sa venoval charitatívnej činnosti. V roku 1856 bolo pri gymnáziu zriadené alumneum – ústav, ktorý poskytoval lacno alebo zadarmo obed chudobným žiakom.

Jeho snaha o vzdelávanie učiteľov pre slovenské školy bola zavŕšená v tom istom roku, keď bol v Banskej Bystrici otvorený Učiteľský ústav (preparandia). Seminár sa stal nielen dôstojným stánkom teologickej vedy, ale aj centrom národného a kultúrneho obrodenia. Moysesovi nástupcovia na banskobystrickej biskupskej katedre tento stav nestrpeli, a tak sa seminár koncom minulého a začiatkom nášho storočia stal miestom šovinistického národnostného útlaku.

Bol uvedomelý Slovák a národovec vysokých morálnych kvalít. V roku 1863 zorganizoval v celej svojej diecéze okázalé oslavy 1000. výročia príchodu vierozvestov sv. Cyrila a Metoda k našim predkom. Vo svojej dobe bol považovaný za otca národa, mal veľkú autoritu a bol rovnako ctený slovenskými katolíkmi i evanjelikmi. Zomrel náhle 5. 7. 1869. Je pochovaný v biskupskej krypte svätokrížskeho kostola.

Pramene: 1. Pamätníky a pamätné tabule, VKMK, 2009. 2. portál Osobnosti.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM