Peter Klimant Rôzne

Bezdomovcov hostilo mesto a Červený kríž: Čakal ich i pekný darček od študentov

Aj tento rok mali ľudia bez domova Vianoce o čosi krajšie. V našom meste si mohli pochutnať na vianočnej kapustnici. To však nebolo všetko, vysokoškoláci si pre nich pripravili pekný darček.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovcov hostilo mesto a Červený kríž: Čakal ich i pekný darček od študentov
Zdroj: TASR

Už po 19. raz si na Štedrý deň bezdomovci v Banskej Bystrici mohli pochutiť na vianočnej kapustnici, ktorú pre nich tradične na Štedrý deň pripravuje mesto spoločne s banskobystrickým Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (SČK).

„Kapustnicu varíme vždy deň vopred, okolo sto litrov. Zvyšok sa zamrazí a niekedy vydrží až do konca januára. Voláme ju Dračí dych, keďže je fajn štipľavá,“ uviedol vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Mestského úradu v Banskej Bystrici Karol Langstein, ktorý ju každoročne varí. „Väčšinu rodiny mám pôvodom z Maďarska, vyrastal som na maďarskej kuchyni, ktorá je pikantnejšia. Do kapustnice pridávam ingrediencie maďarského typu,“ dodal.

V útulku Nádej – Šanca, v areáli ktorého je aj nocľaháreň Večierka, čo je prvý záchytný bod pre ľudí bez strechy nad hlavou, očakávali okolo 20 bezdomovcov. Na kapustnici si mohol pochutiť ktokoľvek aj z iného mesta. Ľudí bez domova neskôr hostila i charita zemiakovým šalátom a rybou. Darček od študentov Univerzity Mateja Bela dostali už pred Štedrým dňom. Vysokoškoláci medzi sebou urobili zbierku šatstva a obuvi. Ďalší darček dostali dnes, keď im oznámili, že z nocľahárne nemusia ráno nikam chodiť a môžu v nej zostať aj cez deň počas všetkých troch sviatočných dní.

Medzi bezdomovcov prišiel i banskobystrický primátor Ján Nosko s manželkou a dcérou. Rodina primátora sa postarala o dezert, keď im doniesla za škatuľu domácich koláčov. Ako Nosko pripomenul, „nikto nikdy nevieme, čo bude zajtra a kde sa ocitneme my“, preto je dobré, ak tí, čo sú na silnejšej strane, pomáhajú slabším. Poprial im veľa zdravia a najmä, aby sa vyriešili ich problémy.

V meste pod Urpínom žije okolo 200 až 250 bezdomovcov, o ktorých sa vie. Ich počet však reálne môže byť vyšší.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM