Jakub Forgács Rôzne

Bezdomovci pod drobnohľadom polície: Pozrite, kde v Bystrici sa najčastejšie zdržiavajú v zime či v lete

Ľudia bez domova žijú v každom väčšom meste. Aj Banskobystričania s nimi majú skúsenosti, pretože niektorí bezdomovci im spôsobujú nemalé problémy. Pozrite, kde sa podľa mestskej polície ľudia bez domova zvyknú zdržiavať.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovci pod drobnohľadom polície: Pozrite, kde v Bystrici sa najčastejšie zdržiavajú v zime či v lete
Zdroj: TASR

Ako sme vás informovali iba prednedávnom, banskobystrickí mestskí policajti mali v roku 2014 až 520 záznamov – podnetov od občanov a vykonaných kontrol problémových miest s častým výskytom bezdomovcov. Ľudia sa na mužov zákona obracali v rôznych situáciách.

Evidenciu o bezdomovcoch však mestská polícia nevedie, nevyplýva jej to zo zákona. „Príslušníkom mestskej polície sú dobre známe miesta, kde sa bezdomovci zdržiavajú najčastejšie. V zimnom období sú to vykurované priestory verejnosti prístupné, napríklad bývalý Dom potravín na Námestí Štefana Moysesa, Tesco, Kaufland pri železničnej stanici, ale aj v Radvani,“ uviedla Marianna Belancová, referentka pre prevenciu, hovorkyňa mestskej polície.

Ako spomenula, ďalej sú to miesta, v blízkosti ktorých sa nachádzajú potraviny – Astra na Internátnej ulici, Javornícka ulica, Karpatská ulica, Rudohorská ulica. „Dôvodom je nákup lacných vín. Finančné prostriedky si získavajú žobraním od občanov,“ spomenula hovorkyňa.

V letnom období ich podľa Belancovej môžete stretnúť kdekoľvek na mieste verejnosti prístupnom. „Obsadzované bývajú hlavne lavičky na Námestí SNP, Námestí Štefana Moysesa a Námestí slobody,“ povedala so slovami, že ďalším veľmi „lukratívnym“ miestom bývajú kostoly a farské úrady, kde takisto chodia bezdomovci žobrať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM