Katarína Oravská Správy

Bezák dnes končí v Radvani: Do zahraničia neodchádza, nemá dekrét od pápeža

Róbert Bezák neprijal tento mesiac ponuku Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na jeho materiálne zabezpečenie.

Ilustračný obrázok k článku Bezák dnes končí v Radvani: Do zahraničia neodchádza, nemá dekrét od pápeža
Zdroj: Webnoviny.sk

Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák v stredu končí ako výpomocný duchovný v banskobystrickej farnosti Radvaň.

Zostáva na Slovensku

Do zahraničia neodchádza, zostáva na Slovensku. „Kým nedostanem oficiálny dekrét o mojom odvolaní, ktorý podľa všetkého mal podpísať pápež Benedikt, nemôžem začať novú etapu môjho života,“ povedal s tým, že nech mu nikto netvrdí, ani kardinál Marc Ouellet (prefekt Kongregácie pre biskupov – poznámka red.), že mu ho nemusia dať. Bezák chce žiť pre budúcnosť. „Z diania, ktoré sa ma týka, som už vyčerpal všetko, čo som považoval za dôležité. Nikdy som netúžil po publicite tohto typu,“ povedal.

Neprijal ponuku na materiálne zabezpečenie

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák neprijal tento mesiac ponuku Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na jeho materiálne zabezpečenie. Ako povedal sekretár KBS Anton Ziolkovský, s Bezákom sa stretol generálny sekretár biskupskej konferencie Marián Chovanec, ktorý mu tlmočil ponuku biskupov. „Arcibiskup Bezák neprijal ponuku KBS. Ponuka biskupov je však stále platná,“ povedal Ziolkovský.

KBS nechcelo, aby skončil na úrade práce

KBS chcela v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou riešiť materiálne zabezpečenie odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý príde k 1. augustu o miesto výpomocného duchovného v Radvani a teoreticky by mohol skončiť aj na úrade práce. „KBS rozhodla, že materiálne zabezpečenie Róberta Bezáka je dôležitou úlohou pre KBS v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou. Je rozhodnuté, že toto materiálne zabezpečenie bude uskutočnené,“ povedal začiatkom júla predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Bezáka odvolal pápež minulý rok

Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM