Jakub Forgács Správy

Bez dáždnikov von nechoďte. Bystrica a okolie už s výstrahou 2. stupňa pred dažďom

Meteorológovia varujú Bystrický okres pred intenzívnym dažďom. Spadnúť môže podľa SHMÚ až 70 mm zrážok.

Ilustračný obrázok k článku Bez dáždnikov von nechoďte. Bystrica a okolie už s výstrahou 2. stupňa pred dažďom
4
Galéria
Zdroj: TASR

Meteorológovia Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) vydali na nedeľu a pondelok výstrahy pred dažďom. Ojedinele sa očakáva úhrn zrážok od 70 až do 110 mm. Varovania neplatia pre západné a východné oblasti našej krajiny. Pršať by však malo postupne na celom území.

„Počasie na území Slovenska bude (tak ako cez víkend) v pondelok ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou, ktorá sa bude v nasledujúcich hodinách až dňoch presúvať z Talianska, cez Rakúsko, Česko a Poľsko, až nad Baltské more,“ informuje SHMÚ na sociálnej sieti.

Spadnúť môže až 70 mm

2. stupeň výstrahy pred dažďom platí od 8. septembra 22:00 do 9. septembra 2019 19:00 „V okrese Banská Bystrica sa ojedinele očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 40 – 70 mm, pričom väčšina zrážok spadne v priebehu 6 až 12 hodín v rámci platnosti výstrahy,“ informuje SHMÚ.

Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Hrozia búrky aj silný vietor

Podľa slov meteorológov sa čakáva aj výskyt búrok, ktoré budú ojedinele sprevádzané intenzívnymi krátkodobými lejakmi s úhrnmi aj viac ako 20 mm za hodinu.

„V okrese Banská Bystrica sa na horách miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 20 – 24 m/s (70 – 85 km/h) a v nárazoch okolo 30 m/s (110 km/h),“ píše SHMÚ s tým, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

Foto: ilustračné

Daždivé počasie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM