Michal Majer Rôzne

Bethlenov dom rozozvučalo akordeónové kvarteto

Bethlenovým domom na Dolnej ulici sa v pondelok podvečer rozliehali tóny barokovej hudby v podaní skupiny Pražské barokové harmoniky. České akordeónové kvarteto vystúpilo v rámci Banskobystrického kultúrneho leta. Zároveň odštartovalo cyklus „Letná h

„Poznáme sa už od roku 1986 z hudobnej školy, kam sme všetci štyria chodili. Najprv sme boli súčasťou Pražského akordeónového komorného orchestra, ktorý založil náš učiteľ a keď skončil, my sme chceli pokračovať. Pred sedemnástimi rokmi sme teda založili Pražské barokové harmoniky a sme tu dodnes,“ //spomína na začiatky akordeónového kvarteta jeden z jeho členov Pavel Patočka, ktorý sa hraniu na harmoniku venuje už od detstva. //„Určite každý z nás povinne navštevoval popri základnej škole aj tú hudobnú. Mojou prvou voľbou boli husle, ale túto ponuku rodičia hneď zavrhli. Našťastie sa vo vedľajších dverách učila hra na akordeón, a to bolo pre mňa to pravé,“ hovorí o šťastnej náhode, ktorá ho priviedla k harmonike.

Členovia skupiny Pražské barokové harmoniky sa hre na akordeón venujú neprofesionálne. Je to ich veľký koníček, no popri ňom sa stíhajú venovať aj inej profesii. „Vilemína pracuje ako referentka vymáhania pohľadávok, môj brat Petr je lekár, Mirka je programátorka a ja pracujem ako referent vzdelávania,“ vymenúva Patočka zamestnania jednotlivých členov skupiny a ľutuje, že sa všetci hre na akordeón nemôžu venovať viac. Akordeónové kvarteto už má za sebou predstavenia v domácej Českej republike, ale aj v Nemecku a na Slovensku, kde malo premiéru. „Takéto komorné priestory sa mi páčia, je to vynikajúce, pretože zvuk sa tu rozlieha takmer ako v kostole. Vo väčších priestoroch, napríklad v chráme sv. Víta v Prahe, či v katedrále sv. Štefana vo Viedni sme ešte nehrali, ale radi by sme si to vyskúšali,“ neskrýva nadšenie z priestorov, ktoré poskytujú takmer dokonalý zvuk, Patočka.

Hra na akordeón podľa jedného z členov skupiny vôbec nie je jednoduchá. „Treba na to najmä vlohy a každý deň aspoň hodinu precvičovať prstoklad. Záleží však aj na učiteľoch. Ak vedú žiakov ku komornej hre, tak majú šancu, že to za desať rokov dotiahnu aj do vlastnej kapely,“ dodáva na záver Patočka. Priaznivci vážnej hudby sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na koncert akordeónového zoskupenia v spoločnosti speváckeho zboru, ktorý odohrajú v Prahe. Skalnému publiku takisto ponúknu už tradičný vianočný koncert. Viac sa o pražských akordeonistoch môžete dozvedieť aj na stránke www.pbh.cz.

moo

Bethlenov dom rozozvučalo akordeónové kvarteto
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM