Jakub Forgács Rôzne Správy

Besnenie stoviek nacistov v Kališti. V Bystrici sa spomínalo na hrôzy vojny

Vypálená a vyvraždená. Známa obec neďaleko Bystrice po vyčíňaní nacistov ľahla popolom. Hrozná udalosť neupadla do zabudnutia.

Ilustračný obrázok k článku Besnenie stoviek nacistov v Kališti. V Bystrici sa spomínalo na hrôzy vojny
6
Galéria

Tragické udalosti počas 2. svetovej vojny v niekdajšej malej horskej osade Kalište si v piatok pripomenuli účastníci spomienkového podujatia Stretnutie s Kališťanmi, ktoré zorganizovalo Múzeum SNP v Banskej Bystrici a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Túto obec v Banskobystrickom okrese sa už nikdy nepodarilo obnoviť, zanikla. V súčasnosti je národnou kultúrnou pamiatkou a pamätným miestom SNP.

Nacistické besnenie

Sedemdesiatedruhé výročie tragédie sprevádzanej vyvraždením obyvateľstva a vypálením dediny pripadá na 18. marca. Ako pred zaplnenou kinosálou Múzea SNP pripomenul jeho generálny riaditeľ Stanislav Mičev, stalo sa tak len pár dní pred oslobodením obce, 25. marca, keď tam dorazili vojaci rumunskej a Červenej armády.

„Nemci si uvedomovali, že je koniec vojny. Kalište sa pokúsili niekoľkokrát dobyť, padlo tam asi 30 Nemcov pri potýčkach s partizánmi. Okrem pomsty chceli ešte niečo nakradnúť, zobrať zásoby potravín, tí ľudia už boli zverskí. Ich taktika bola rovnaká vo viacerých obciach po celom Slovensku. Keď sa pripravoval útok oslobodzujúcich armád, partizáni dostali príkaz stiahnuť sa, aby nedošlo medzi nimi k prestrelke. Nemci to vedeli, že vtedy tam nie je nikto, kto by dedinu bránil,“ priblížil Mičev.

V skoré nedeľňajšie ráno 18. marca 1945 sa tak Nemci do obce vrátili v počte asi 300 mužov. Nacistické besnenie zmenilo osadu na zhorenisko. Zo 42 domov zostalo len šesť. Do partizánskej nemocnice hodili granáty a odvliekli aj 19 partizánov väčšinou maďarskej národnosti. Popravili ich pri Moštenici. Z ľudí, ktorí prežili tieto zverstvá, dnes žijú už len dvaja či traja. Po vojne sa vtedajší obyvatelia presťahovali do okolitých obcí a aj do Banskej Bystrice, kde pre nich vybudovali obytné domy v časti sídliska Fončorda, dodnes pomenovanej Nové Kalište.

Relatívny pokoj?

Ako Mičev konštatoval, dnešné zdanie relatívneho pokoja je veľmi ľahko možné zmeniť na vojnové udalosti. „My podceňujeme túto hrozbu, číha však na nás. Politici sú nevyspytateľní a konflikty, ktoré sa dajú riešiť rokovaniami, nemusia riešiť vojenskou silou. Treba si uvedomiť, že dve generácie si vojnu nepamätajú a pre niekoho je to už ako dobrodružstvo z virtuálnych hier alebo priamych prenosov televízií, ktoré ukazujú bombardovanie dobre že nie v priamom prenose. Je to stupídna záležitosť, ktorá by nemala byť. Vo virtuálnej hre zastrelíte niekoho, ale ten vstane a hrá ďalej. Keď niekoho zabijete v realite, už nikdy nevstane. Vo vojne netrpia toľko ani vojaci či politici, ale civilné obyvateľstvo, ženy, deti, starci, ktorí nemajú kam ujsť,“ zdôraznil generálny riaditeľ Múzea SNP s tým, že to je dôvod, prečo si to treba pripomínať.

Mičev aj preto reči o našom odchode z EÚ alebo NATO považuje za holý nezmysel. „EÚ nám pomáha udržať v Európe mier. Pre mňa to nie je ekonomický priestor, ale priestor, kde sa dohodli mocnosti, že budú spolupracovať a nebudú vyvolávať konflikty, čo je pre malé národy, ako sme my, len víťazstvo,“ dodal.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo Stretnutia generácií, ktoré sa každoročne koná v Kališti!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Stretnutie generácií v Kališti s premiérom aj ministrom obrany
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM