Šport Šport

Belgičan Van Avermaet vyzliekol Sagana zo žltého dresu

Slovenský cyklista Peter Sagan prišiel po stredajšej 5. etape Tour de France o žltý dres pre lídra celkového poradia. Dvadsaťšesťročný Sagan si udržal zelený dres a je naďalej lídrom bodovacej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Belgičan Van Avermaet vyzliekol Sagana zo žltého dresu
Zdroj: TASR

Jeho novým držiteľom sa stal Belgičan Greg Van Avermaet (BMC Racing) vďaka suverénnemu triumfu v 216 km dlhej prvej kopcovitej etape tohtoročného itineráru podujatia, ktorá viedla z Limoges do Le Lioran. Na druhom mieste finišoval jeho krajan Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ktorý stratil 2:34 min, ale získal bodkovaný dres. Favoriti dorazili do cieľa s mankom vyše piatich minút.

Dvadsaťšesťročný Sagan si udržal zelený dres a je naďalej lídrom bodovacej súťaže, ktorú ovládol v štyroch predošlých edíciách slávnych pretekov. Úradujúci majster sveta a pretekár stajne Tinkoff má pred Britom Markom Cavendishom aktuálne štvorbodový náskok, ďalší elitný špurtér Nemec Marcel Kittel stráca na Sagana v klasifikácii bodovacej súťaže osem bodov.

Čítajte aj: FANDÍME SAGANOVI: Fenomenálny cyklista bojuje na Tour. Pošlite foto, ako držíte Peťovi palce

V stredu sa na štart etapy postavilo všetkých 198 jazdcov. Tohtoročná Tour je prvou od roku 2005, keď neodstúpil po prvých štyroch etapách ani jeden pretekár. Pelotón sa presunul z Limoges do Le Lioran, jedného z najväčších rezortov na vysočine Centrálny masív a do boja sa dostali už aj vrchári.

Pretekári museli zvládnuť šesť kategorizovaných vrchárskych prémií. Už po prvej z nich sa utrhlo deväť jazdcov, ktorí si začali budovať odstup. Vo vedúcej skupine figuroval aj Van Avarmaet, v priebežnom poradí strácajúci iba 18 sekúnd na „žltého“ Sagana a pohybujúci sa už na pozícii lídra virtuálnej klasifikácie.

Čítajte viac na: Sagan prišiel o žltý dres!

tdf 5
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM