Monika Obrtalová Kultúra

BDNR cestuje po celej Európe

Po októbrovom hosťovaní na festivale Čekání na Václava 2011 v Hradci Králové (ČR) sa Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici zúčastní dvoch medzinárodných poľských festivalov: festivalu ANIMA 2011 v Olstyne a festivalu Lalka Też Człowiek 2011

Banskobystrické divadlo bude na olstynskom festivale ANIMA 2011 hosťovať 14. novembra s inscenáciu Josefa Čapka ROZPRÁVKY O PSÍČKOVI A MAČIČKE, v réžii Mariána Pecka. Za 15 rokov existencie sa festival ANIMA zapísal ako stála kultúrna udalosť mesta Olstyn. Festival sa svojim programom zameriava primárne na detské obecenstvo, no cieľom festivalu je vytvoiť rodinnú atmosféru, do ktorej sa detskí aj dospelí diváci/čky budú radi vracať.

Vzápätí po účinkovaní na olstynskom festivale ANIMA sa BDNR predstaví vo varšavskom divadle Stara ProchOFFnia v rámci medzinárodného festivalu Lalka Też Człowiek 2011. 15. novembra tu BDNR odohrajá dramatizáciu dvoch poviedok slovenských realistiek: Boženy Slančíkovej Timravy Za koho ísť? a Eleny Maróthy Šoltésovej Moje deti, ktoré v režijnom spracovaní Ivy Š. dostali názov VARIÁCIE LÁSKY. Protagonistky získali za herecké výkony v inscenácii prémie slovenského Literárneho fondu. Lalka Też Człowiek 2011 je šiestym ročníkom festivalu bábkových divadiel a filmov pre dospelých. Tvorcovia/kyne a organizátori/ky festivalu si dali za cieľ ukázať verejnosti bábkovú tvorbu ako jeden z mnohých jazykov umenia, ktorý nie je iba pedagogickým prostriedkom, určeným pre najmenšie deti. Predstavenia festivalu hodnotí medzinárodná porota.

Bábkové divadlo na Rázcestí čaká v novembri ešte jedno zahraničné hosťovanie. Rovnako v Poľsku sa predstaví najnovšia inscenácia divadla – predstavenie pre najmenšie deti BATOLÁRIUM. Batolárium je prvou inscenáciou na Slovensku, ktorá sa svojim charakterom zameriava na skupinu batoliat – detí od desať mesiacov do troch rokov. V Poľsku Batolárium predstavíme 30. novembra na medzinárodnom festivale MALTA v Poznani.

Zdroj: BDNR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM