Monika Obrtalová Rôzne

BBSK predá štátu za euro akcie Letiska Sliač

Banskobystrický samosprávny kraj predá štátu akcie Letiska Sliač, ktoré vlastní. Rozhodli o tom poslanci samosprávy na treťom rokovaní zastupiteľstva.

Ako jeden z akcionárov Letiska Sliač, má BBSK štyri akcie na meno v menovitej hodnote jednej akcie 33.194 eur a 303 akcií na meno v menovitej hodnote jednej akcie 33 eur. Štátu v zastúpení Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR ich však predá len za jedno euro. Keď ich od štátu získal, zaplatil za ne totiž len jednu korunu.

„Za koľko sme kúpili, za toľko ich predáme. To znamená za jedno euro. Štát nám to predal za korunu, to znamená, tým istým spôsobom vraciame akcie naspäť. Boli by sme neseriózni, keby sme teraz pýtali od niekoho nejaké finančné prostriedky za to, čo nám dal on za korunu. Podstatné je niečo iné, podstatné je to, aby to letisko fungovalo, aby sem chodili turisti a investori, ktorí sem dajú finančné prostriedky, to je najdôležitejšia vec,“ povedal predseda BBSK Vladimír Maňka o predaji spomínaných akcií.

Dodal, že súhlas s predajom svojich akcií dalo už aj mesto Zvolen. Samosprávy totiž nemajú dostatok financií na zabezpečenie prevádzky letiska, garantom môže byť len štát. BBSK s ním chce spolupracovať a dosiahnuť, aby po dokončení rekonštrukcie dráhy na letisku v Sliači sa v II. polroku tohto roku obnovilo lietanie s tým, že lietadlá budú lietať nielen do a z Prahy, ale do celej Európy. A aby s medzipristátím na väčších letiskách sa mohli cestujúci dopraviť do celého sveta.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM