Monika Obrtalová Rôzne

BBSK nemusí zaplatiť milióny v kauze DSS Úsvit

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nemusí zaplatiť viac ako 10,27 milióna eur spoločnosti AKUS v kauze výstavbu Domova sociálnych služieb (DSS) Úsvit v Detve. Rozhodol o tom Okresný súd v Banskej Bystrici.

Ako uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná, okresný súd zamietol návrh navrhovateľa, „pre nedostatok pasívnej legitimácie odporcu“. Okresný súd sa tak stotožnil s argumentmi právneho zástupcu BBSK, že dohoda o urovnaní je neplatným právnym úkonom a záväzky DSS na samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľa neprešli, keďže domov nezanikol.

Dohodu o urovnaní dlhu za nesplácanie penálov uzatvoril s firmou AKUS v roku 2007 vtedajší predseda BBSK Milan Murgaš. Čiastka bola vtedy dohodnutá na 303 miliónov slovenských korún. Súčasný predseda BBSK Vladimír Maňka vlani v januári splácanie splátok zastavil. Spoločnosť AKUS však proti tomu podala žalobu. BBSK v rokoch 2008 a 2009, až do zastavenia splátok v januári 2010 zaplatil firme AKUS zhruba 5,6 milióna eur. Rozsudok okresného súdu nie je zatiaľ právoplatný. Obe strany majú možnosť v zákonnej lehote sa odvolať na krajský súd.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM