Jakub Forgács Správy

BBSK dokázal ušetriť na energiách: TAKTO chce rozdeliť vyše milión eur

V súčasnosti kraj eviduje viac než 1 300 žiadateľov o dotácie. Vlani mal na tento účel k dispozícii viac než 2,6 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku BBSK dokázal ušetriť na energiách: TAKTO chce rozdeliť vyše milión eur
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Hoci v pôvodnom rozpočte Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na rok 2023 neboli vyčlenené žiadne finančné prostriedky na dotácie, vo štvrtok poslanci Zastupiteľstva BBSK schválili na tento účel 1 100 000 eur. Úradu a organizáciám v pôsobnosti kraja sa podarilo ušetriť na energiách, úspora od vlaňajšieho októbra do konca februára predstavovala 21 percent. Informoval o tom počas prestávky rokovania v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že ich cieľom bolo 15 percent.

Utiahli opasky

„Na pomoc pre obce a mestá, na rozvoj cestovného ruchu, sociálnych služieb či športovej infraštruktúry sme v rozpočte mali nulu, pretože sme čelili vysokým cenám energií a zásahom vlády do našich rozpočtov. Na jednej strane nám bezprecedentným a neprimeraným spôsobom zvyšovali náklady bez toho, aby ich kompenzovali a na druhej strane, čo je najväčší hriech súčasnej vlády, siahli samosprávam na významný objem zdrojov cez odvodový, respektíve daňový bonus. Tieto prostriedky nám dnes chýbajú,“ konštatoval Lunter s tým, že si ‚utiahli opasky‘, aby sa podarilo načerpať rozpočet a vrátiť sa k dotačným schémam.

Na čo BBSK vyčlení peniaze, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM