Správy

BBSK chce znížiť energetickú náročnosť TROCH budov: Žiada na to MILIÓNY eur

Kraj momentálne čaká na kladné stanoviská príslušných štátnych orgánov k spracovanej projektovej dokumentácii a finalizuje žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Ilustračný obrázok k článku BBSK chce znížiť energetickú náročnosť TROCH budov: Žiada na to MILIÓNY eur
Zdroj: TASR

O príspevok z plánu obnovy na zníženie energetickej náročnosti troch svojich budov chce žiadať Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Zámer schválili na ostatnom rokovaní zastupiteľstva vo Zvolene krajskí poslanci.

Miliónová rekonštrukcia

„V prípade Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene ide o žiadosť v sume 3,2 milióna eur, pričom predpokladaná primárna energetická úspora je viac ako 60 percent,“ uviedla pre TASR hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

V rámci pripravovaného projektu počítajú s kompletnou výmenou okien a dverí za izolačné. Zatepliť by chceli aj severnú fasádu, ktorá nie je podľa BBSK pamiatkovo chránená. Zmena by sa týkala aj formy vykurovania a obnovy i modernizácie osvetlenia divadla. Poslednou väčšou rekonštrukciou prešiel objekt divadla pred takmer 30 rokmi.

Ďalšie žiadosti

V prípade Domova dôchodcov a Domova sociálnej starostlivosti Kremnica bude kraj žiadať o 992-tisíc eur, pričom po rekonštrukcii by sa mala energetická náročnosť znížiť o 76 percent. „V prípade Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci budeme žiadať o 600-tisíc eur s predpokladaným dosahom na zníženie prevádzkových nákladov primárnej energie o 42 percent,“ doplnila hovorkyňa.

Kraj momentálne čaká na kladné stanoviská príslušných štátnych orgánov k spracovanej projektovej dokumentácii a finalizuje žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM