Michal Majer Rôzne

BBA sa zameria aj na zazeleňovanie mesta

Druhý najväčší poslanecký klub v mestskom zastupiteľstve, Banskobystrická alternatíva, oficiálne predstavil svoje programové vyhlásenie na rok 2011. Je zamerané najmä na transparentné nakladanie s majetkom mesta, jeho zazeleňovanie, ale aj na zvýšeni

BBA je v súčasnosti reprezentovaná sedemčlenným klubom nezávislých poslancov MsZ v zložení: Pavol Katreniak (predseda klubu), Milan Lichý (podpredseda klubu), Viera Dubačová, Marta Gajdošíková, Vladimír Pirošík, Ľudmila Priehodová a Lucia Skokanová. „Klub privítal zvolenie Petra Gogolu za nového primátora mesta, pretože jeho predstava o rozvoji mesta má podstatné prieniky s predstavou BBA. Pri tvorbe a napĺňaní programových prienikov budú poslanci BBA primátora Gogolu plne podporovať. V ostatných agendách bude BBA postupovať samostatne,“ uvádza sa v stanovisku poslaneckého klubu.

Týmto momentom preto klub opúšťa opozičné pozície z obdobia rokov 2006 – 2010 a začína sa považovať za „koaličný". BBA však napriek tomu neašpiruje na funkciu viceprimátora Banskej Bystrice. Najsilnejšou obojstranne zdieľanou agendou medzi primátorom a BBA na najbližšie obdobie je dôrazný boj proti korupcii, reforma kultúrnej politiky Banskej Bystrice a zazeleňovanie Banskej Bystrice.

Klub BBA spracoval programové vyhlásenie na rok 2011 KVALITNEJŠÍ ŽIVOT PRE BYSTRICU. V roku 2011 sa poslanci BBA zamerajú okrem bežnej poslaneckej agendy na:

• obsadzovanie štatutárnych orgánov mesta a mestských organizácií na základe odbornosti, nie straníckosti, • vytvorenie funkčného grantového systému pre kultúru, • iniciovanie prípravy monografie o Meste Banská Bystrica, • vytvorenie, resp. obnovenie aspoň jedného verejného priestoru v meste, • doladenie návrhu nového územného plánu v súlade s verejným záujmom a ochranou kultúrneho dedičstva, • posilňovanie informovanosti Banskobystričanov a participácie verejnosti prostredníctvom híringov, zhromaždení a mikroreferend k dôležitým celomestských otázkam, • presadzovanie náhrady za odstránenú zeleň tak, aby sa zdvojnásobilo množstvo vysádzaných ekologicky, krajinotvorne a esteticky vhodných drevín, • dôslednejšie využívanie elektronických aukcií pri verejnom obstarávaní a súťažných metód pri nakladaní s majetkom mesta, • zabezpečenie označenia hrobov významných dejateľov na rímskokatolíckom cintoríne na Nám. Š. Moyzesa.

Klub BBA bude aj v roku 2011 pokračovať v aktívnom interpelovaní nedostatkov na jednotlivých sídliskách a častiach mesta. Rovnako bude aj naďalej každý štvrtok od 15.30 – 17.00 h na prízemí Mestského úradu prevádzkovať „Občiansku poradňu“.

Zdroj: BBA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM