Monika Obrtalová Kultúra

Batolárium – čo keby sme sa zahrali?

Batolárium je prvým divadelným projektom na Slovensku, ktorý sa svojou tvorbou zameriava výhradne na batoľatá a ich rodičov. V Bábkovom divadle na Rázcestí sa rozhodli nasledovať európske tendencie tvorby pre najmenšie deti a cyklom asociatívnych ins

V roku 1987 sa v divadle La Baracca v talianskej Bologni rozhodli Roberto a Valeria Fabretti vytvoriť prvé predstavenie pre najmladšie deti (od 1 do 4 rokov). Po rokoch úspešného pôsobenia súboru La Baracca vo svete najmladších detí – batoliat sa k nemu pridali ďalší/ie tvorcovia/kyne vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Dánsku, v Maďarsku a v Poľsku. V súčasnosti existuje vo svete mnoho profesionálnych divadiel, festivalov a kultúrnych centier, ktoré realizujú inscenácie pre deti čo sa batolia, dokonca pre deti od nula rokov a venujú sa tvorbe pre túto vekovú kategóriu. Bábkové divadlo na Rázcestí sa k nim rozhodlo pridať.

Forma inscenácii je úplne prispôsobená prirodzeným potrebám batoliat, plne rešpektuje neposednosť detí, zapája ich do diania a interaktívne s nimi pracuje. Objavovanie potrieb najmladších divákov/čiek ako základné východisko sa odráža jednak v scénografii, jednak vo výbere divadelných prostriedkov. Režisérka spolu so scénografkou navrhli scénu tak, aby bola deťom prístupná v plnom rozsahu. Deti sa môžu jednotlivých rekvizít dotýkať, či hrať sa s nimi.

Citlivým výberom divadelných prostriedkov sa do inscenácie dostali živá hudba, zvuky, hlasy, pohyby, symboly a dotyky. Herečky, ktoré deti sprevádzajú divadelnou cestou spoznávania nepracujú so slovom, repertoár divadelných prostriedkov je teda plne prispôsobený realite najmladšieho detského sveta. Deťom tak ponúkame divadelnú realitu, ktorá pracuje so známym, bezpečným a zrozumiteľným.

Divadlo pre najnajmenších/šie však nie je len o tvorbe predstavení, ale aj o dialógu s dôležitými osobami v živote malého dieťaťa – s jeho rodičmi alebo vychovávateľmi/ľka­mi. Práve oni/ony rozhodujú o tom, ktoré podnety ich dieťa prijme. Trpezlivo s ním poznávajú svet a vysvetľujú všetko novoobjavené. Rodičia a opatrovatelia/ľky vytvárajú pre dieťa bezpečné miesto, z ktorého sa dajú podnikať výpravy do okolia. Preto je veľmi dôležitý kontakt a komunikácia divadla a rodičov pred príchodom na uvedené predstavenie.

Zdroj: BDNR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM