Webnoviny - Basketbal

Basketbalový zápas Slovan - B. Bystrica bude mať zrejme súdnu dohru

Protesty okolo stretnutia 5. kola ženskej basketbalovej extraligy Slovan Bratislava - UMB 08 Banská Bystrica, ktorý sa skončil 82:79 po predĺžení, pokračujú a schyľuje sa zrejme k súdnej dohre.

Banskobystričanky si v inkriminovanom stretnutí 28,8 sekundy pred koncom riadnej hracej doby zobrali oddychový čas. Po ňom mali slovanistky loptu a zaznamenali dvojbodový koš. Do konca stretnutia vtedy zostávalo 23,8 sekundy, hostky viedli 72:70 a vedeli, že im stačí udržať loptu do záverečného klaksónu, keďže podľa pravidiel mali na útok 24 sekúnd. Vtedy sa dopustil chyby stolík časomeračov, ktorý nevynuloval časomer signalizujúci 24 sekúnd a nechal na ňom údaj 19 sekúnd, teda čas, ktorý zostával na predchádzajúci útok Bratislavčankám. Tento fakt si však nevšimli hráčky oboch tímov. Necelých 5 sekúnd pred koncom zápasu sa ozval klaksón signalizujúci prekročenie 24-sekundového limitu. Rozhodcovia po porade s asistentmi pri stolíku časomeračov rozhodli o strate lopty hráčok hosťujúceho klubu pre prekročenie časového limitu a napriek protestom nariadili odohrať do konca ešte 3,8 sekundy. Arbitri si odmietli vypočuť aj vysvetlenie nespokojnej trénerky hostí Hanesovej, ktorú vykázali od stolíka. Slovanistky po rozohraní vyrovnali Malinkovou na 72:72. Nasledovalo predĺženie, v ktorom domáce basketbalistky dosiahli víťazstvo 82:79.

Uplynulý štvrtok zástupcovia banskobystrického klubu uspeli so svojou námietkou voči konečnému výsledku a sťažnosťou na rozhodcov u Hracej a disciplinárnej komisie SBA. Komisia na základe zhliadnutia DVD s videozáznamom stretnutia skonštatovala, že došlo k vážnej, aj keď neúmyselnej chybe asistentov rozhodcov, ktorá ovplyvnila výsledok, a nariadila jeho opakovanie. Potrestala oboch rozhodcov stretnutia Hančíka a Donáta zákazom delegovania na 5 stretnutí a asistentov rozhodcov pri stolíku časomeračov pokutou 150 eur. Na tomto výroku sa zhodli všetci členovia komisie.

S týmto výsledkom sa však nestotožnil bratislavský klub. „Rozhodnutie Hracej a disciplinárnej komisie má mnoho chýb, je veľmi nešťastne formulované a právne nevymáhateľné,“ konštatoval pre agentúru SITA generálny manažér Slovana Michal Martišek a pokračoval: „Výrok komisie sa zakladá na výpovediach predvolaných aktérov, no chýba zápisnica z tohto zasadnutia. Navyše sa neopiera o žiadny platný článok hracieho poriadku SBA. Okrem toho je v priamom rozpore s pravidlami Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA), ktoré výslovne zakazujú použitie akýchkoľvek vizuálnych elektronických záznamov na zmenu výsledku stretnutia.“ Slovan má teraz 15 dní na odvolanie voči rozhodnutiu Hracej a disciplinárnej komisie. Následne by o ňom musela rozhodnúť Arbitrážna komisia SBA, ktorá môže prvostupňový výrok potvrdiť, alebo ho zrušiť a ponechať v platnosti pôvodný výsledok. V tomto prípade zástupcovia UMB 08 Banská Bystrica avizovali súdnu dohru celého prípadu.

„Finišujeme na odvolaní, na SBA bude doručené v utorok, najneskôr v stredu. Uznávame, že došlo k neúmyselnej chybe asistentov rozhodcu a stolíka časomeračov. No do omylu boli uvedené oba tímy, nielen Banskobystričanky. Stretnutie sa neskončilo predsa v tom spornom momente. Oba tímy v ňom ďalej pokračovali, keď odohrali nielen zvyšný čas, ale aj celé predĺženie. Uvedomujeme si, že v tomto momente už neexistuje férové riešenie pre oba kluby. No to nie je naša chyba a nebolo by spravodlivé, aby sme na to doplatili práve my. Ak naše odvolanie Arbitrážna komisia SBA neuzná, budeme sa aj my brániť súdnou cestou,“ uzavrel Michal Martišek.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM