Jakub Forgács Iné športy

Basketbalová kvalifikácia Slovákov na ME'2015: Na Štiavničkách sme zdolali Bielorusov

Slovenskí basketbalisti vo svojom druhom zápase D-skupiny prvej fázy kvalifikácie na ME'2015 vyhrali v banskobystrickej hale na Štiavničkách nad Bieloruskom 97:85. Ďalší zápas zohrajú na rovnakom mieste budúci utorok proti Maďarsku.

Ilustračný obrázok k článku Basketbalová kvalifikácia Slovákov na ME'2015: Na Štiavničkách sme zdolali Bielorusov
Zdroj: TASR

Slovensko – Bielorusko 97:85 (45:43)

  • Body: Baťka 27, Žiak 16, Körner 16, Dorazil 10, Jašš 9, Grznár 9, Kuffa 5, Bílik 3, Tot 2, Kozlík, Rendla, Petráš, – Liutych 33, Parachovskij 22, Čarikov a Kudravcav po 7
  • Rozhodcovia: Cmikiewicz (Poľ.), Reiter (Nem.), Vinasi (Rum.)
  • Tretiny: 24:14, 21:29, 22:19, 30:23
  • TH: 17/12 – 32/24
  • Fauly: 30:21
  • Trojky: 13 – 5
  • 600 divákov.

Zo začiatku Slováci úspešne eliminovali doskoky Bielorusov

Slováci mali výborný nástup, už v 3. min viedli 10:3 a na tomto stave mal najväčšiu zásluhu Baťka so 7 bodmi. Hosťujúci tréner Bajdakov ofenzívu domácich zastavil oddychovým časom a mal čo svojim zverencom povedať. Na nepresnú streľbu bolo ťažko hľadať liek, Slováci vynikali aj v dôraze a úspešne eliminovali veľkú zbraň Bielorusov v obrannom i útočnom doskakovaní. Do 5. min zveľadili domáci náskok až na 15:3, keď jediné body z hry zapísal za hostí hneď v úvodných sekundách trojkou Čarikov. Prvá štvrtina a pre Slovákov nádejný stav 24:14 napovedali, že v tomto úseku sa úplne zbavili chýb, akých sa dopustili proti Maďarom v prvom zápase kvalifikácie.

Postupne sa Bielorusi začali presadzovať pod košmi, obrovská bojovnosť Slovákov neustále síce prinášala efekt, no na spresnenú streľbu súpera už bolo ťažšie reagovať. Najlepšou odpoveďou boli trojky a aj v nich sa Slováci oproti zápasu s Maďarmi výrazne zlepšili, do polčasu ich nastrieľali šesť oproti trom súpera.

Hostia pôsobili v druhej polovici zápasu bezradne

Štiavničky boli prvýkrát svedkami basketbalu na reprezentačnej úrovni a aj v druhom polčase často odmeňovali Slovákov potleskom, napriek tomu, že hostia skóre okamžite po prestávke preklopili na svoju stranu. Deväťbodová šnúra v tretej štvrtine a stav 60:59 v 26. min opäť v prospech Slovákov vyvolali poplach v tábore Bielorusov a ďalší oddychový čas.

Do záverečnej štvrtiny vlietli Slováci s 5-bodovým náskokom (67:62) skvele naladení, keď Bielorusi pôsobili často dosť bezradne. V 32. min za stavu 69:69 sa pod košom presadil Parachovskij, pridal ďalší bod z trestného hodu, dvojka Baťka, trojky Kuffu i Grznára na 77:68 v 34. min však už navodili víťaznú atmosféru a nakoniec aj ováciu hľadiska nad prvým víťazstvom reprezentácie pod vedením nového trénera Grznára. V 38. min viedli Slováci už o desať bodov (85:75) a tento náskok aj pretavili vo vytúžené víťazstvo, s ďalekonosnou trojkou Körnera v záveverečnej sekunde.

Hlasy trénerov

Miroslav Grznár (SR): „Ľahko sa hodnotí po takomto výkone a víťazstve. Hráči si konečne užili odmenu za tú drinu, ktorú v horúčavách pred zápasom podstúpili. Ďalšia prehra by nás stlačila dole, víťazstvo nás však posúva ďalej, niečo sa zlomilo, presvedčili sme sa, že sme na dobrej ceste.“

Ruslan Bajdakov (Biel.): „Hráči podcenili úvod a už sa nevedeli potom zbaviť zviazanosti. Bol to pre nich úplne iný zápas, na aký sa naladili a keď sa prebudili, bolo už neskoro.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM