Jakub Forgács Hokej

Baranom sa finále opäť vzdialilo: Nitra získala pod Urpínom mečbal

Finále hokejovej extraligy sa hráčom Banskej Bystrice opäť o čosi vzdialilo, keď na domácom ľade podľahli Nitre. Tím spod Zobora získal mečbal a v sérii vedie už 3:1 na zápasy.

Ilustračný obrázok k článku Baranom sa finále opäť vzdialilo: Nitra získala pod Urpínom mečbal
Zdroj: Webnoviny.sk

Hokejisti HK Nitra zvládli štvrtý zápas semifinále play-off extraligy a po pondeľňajšom triumfe 5:2 na ľade Banskej Bystrice ich už len jedno víťazstvo delí od postupu do finále (stav 3:1 na zápasy). Dosiahnuť ho môžu už v stredu na domácom ľade v Nitre. V druhom zápase na ľade Banskej Bystrice sa zaskvel útočník Nitry Lukáš Novák, ktorý dosiahol hetrik.

Do šatne ešte išli spokojnejší barani

Oba tímy nastúpili do štvrtého semifinálového duelu s pozmenenými zostavami. Domáci stále bez útočníka Hudeca a obrancu Martina nezačali najlepšie. V tretej minúte sa preštrikoval dopredu Tománek, no puk posielal sám pred Kalembom do hornej žŕdky. Bystričania mali príležitosti až v 9. minúte, Lakosila preveril z ľavej strany Handlovský a nebezpečná bola aj delovka Rosandiča od modrej.

Úvodný gól padol v presilovke a dal ho strelec nedeľného duelu Kafka. Pekne vnikol do útoku a z ľavého kruhu poslal puk ponad lapačku brankára do horného rohu – 1:0. Nitra odpovedala v 17. min Tománkom, ktorý najprv z uhla opäť mieril do hornej žŕdky, no následne sa v trme – vrme v bránkovisku presadil aj za prispenia Lunterovej korčule. Nepomohli ani protesty Kalembu – 1:1. V 18. min sa naskytla ´baranom´ druhá presilovka po tvrdom zákroku Baču na Heizera a sám postihnutý hráč trestal. Najprv sa stredom predral pred Lakosila, ešte pohorel, ale o pár sekúnd doklepol puk do bránky – 2:1.

Hosťom sa podarilo vyrovnať

Hostia mali výborný nástup do druhej tretiny. Už po 26-tich sekundách prestrelil gólmana HC 05 z ľavého kruhu L. Novák – 2:2. Hokejisti spod Urpína mohli odpovedať o minútu neskôr, no Rapáč netrafil zblízka odkrytú svätyňu. V 23. min dobiedzali na opačnej strane Nitrania – Piačka, Mráz ani Bajtek puk nedostali za Kalembu. Domácim sa potom naskytli dve presilovky v rade, z toho trinásť sekúnd piatich proti trom, ale nedokázali sa presadiť.

Najväčšiu šancu nevyužil zblízka Heizer. V druhej polovici zápasu hrali v početnej výhode aj hráči spod Zobora a taktiež si vypracovali príležitosti, Lelkeš, Kováčik ani L. Novák úspešní neboli a v 36. min do vedenia nedostal svoj tím ani Tománek, ktorý sa ocitol sám pri pravej žŕdke, no bystrický brankár bol proti. V závere strednej časti sa pokúšal nerozhodný stav zmeniť dvakrát Veilleux, ale Lakosil tiež podržal svoje mužstvo. Na druhej strane sa po Tománkovej strele predviedol opäť Kalemba.

Trojgólová prestrelka v poslednom dejstve

Tretie dejstvo už bolo o tom, že kto dá gól, môže vyhrať. Najbližšie k nemu mali hostia v 45. min. Po brejku sa dostal k zakončeniu Segľa, ale aj on mieril do žŕdky. ´Barani´ mohli kontrovať Matouškom v čistej šanci, no jeho bekhend nebol ideálny. V 50. min prišiel pre zverencov trénera Stavjaňu dôležitý moment, Stümpel prihral voľnému L. Novákovi, ktorý spomedzi kruhov druhýkrát v zápase pokoril amerického gólmana – 2:3.

Úpornú snahu Banskej Bystrice o vyrovnanie zmaril chybou v strednom pásme Saracino, po nej sa dostal k sólu Lukáš Novák a v 56. min zavŕšil hetrik. V samom závere pri domácej hre bez brankára poslal puk medzi opustené žŕdky Lelkeš a stanovil tak konečný stav na 2:5.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): „Mali sme dobrý začiatok zápasu, dali sme gól v presilovke. Súper síce vyrovnal, ale znovu sme išli do vedenia a prvú tretinu vyhrali. Na začiatku druhej sme však hneď inkasovali a to nám zobralo energiu, vietor z plachiet. Boli sme zakríknutí, málo sme strieľali a tlačili sa do bránky. Nitrania veľmi dobre bránili a za stavu 3:2 zavreli stredné pásmo. Ťažko sme sa presadzovali. Súper ukázal svoju kvalitu a prakticky jeho prvá formácia rozhodla o zápase. Chceli sme niečo ešte s výsledkom urobiť, ale hostia hrali organizovane. Nám chýbala ľahkosť a priamočiary pohyb, ako aj trošku viac.“

Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): „Prišli sme so snahou držať dobrou defenzívou domácich na dištanc, ale hneď v prvom oslabení sme dostali gól. Našťastie sa nám podarilo vyrovnať, no potom domáci dali opäť v našom oslabení gól. Nezlomilo nás to, Bystričania neodskočili na väčší rozdiel a nám sa znovu podarilo vyrovnať. Od stavu 2:2 sa začala kvalita prenášať na našu stranu, vytvorili sme si šance aj keď sme góly nedali. V tretej tretine sme veľmi dobrou organizovanou obranou a húževnatosťou i nesmiernou bojovnosťou otočili zápas na našu stranu. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo v Banskej Bystrici po dlhom čase vyhrať a zvýšiť stav tejto série na 3:1.“

HC ´05 Banská Bystrica – HK Nitra 2:5 (2:1, 0:1, 0:3), stav série: 1:3

  • Góly: 14. Kafka (Macháček), 18. Heizer (Rapáč, Kafka) – 17. Tománek (Stümpel), 21. L. Novák (Ordzovenský), 50. L. Novák (Stümpel, Ordzovenský), 56. L. Novák, 60. Lelkeš (Ordzovenský)
  • Vylúčení: 2:5 na 2 min
  • Presilovky: 2:0
  • Oslabenia: 0:0
  • Rozhodovali: Baluška, Jonák – Holienka, Valach
  • 2 280 divákov
  • Zostava Banskej Bystrice: Kalemba – Lepine, Saracino, Kania, Macháček, Rosandič, Bambúch – Lamper, White, Lunter – Kafka, Heizer, Rapáč – Veilleux, Zigo, Handlovský – Kadura, Matoušek, R. Konečný
  • Zostava Nitry: Lakosil – P. König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, D. Milo, Nádašdi, M. Bača – L. Novák, Stümpel, Tománek – Martin Segľa, T. Chrenko, Hrazdíra – J. Ručkay, Miroslav Kováčik, Lelkeš – Piačka, Bajtek, R. Mráz
Barani na domácom ľade neúspešne: Nitra získala pod Urpínom mečbal
8
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM