Jakub Forgács Hokej

Barani zostali pred bránami finále: Zastavil ich historický úspech Nitry

Piaty zápas semifinále play-off medzi Banskou Bystricou a Nitrou bol rozhodujúci. Hráči spod Urpína prehrali v sérii na štyri víťazstvá 1:4 a do finále tak premiérovo postupuje ich súper.

Ilustračný obrázok k článku Barani zostali pred bránami finále: Zastavil ich historický úspech Nitry
Zdroj: Webnoviny.sk

Hráči HK Nitra triumfovali v stredajšom piatom zápase semifinále play-off extraligy 2013/2014 v domácom prostredí nad hráčmi HC'05 Banská Bystrica 4:3 po predĺžení. Celú sériu hranú na štyri víťazstvá vyhrali 4:1 a premiérovo v histórii klubu postúpili do finále najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Hráči Nitry už majú istotu minimálne druhej pozície v tejto sezóne, Banskobystričania si musia počkať na záver druhej semifinálovej série. V prípade postupu Košíc skončia na 3. pozícii a ak sa do finále kvalifikujú Piešťany, obsadia 4. miesto.

Vedenia sa ujali domáci

Nitra mala výborný vstup do zápasu a hneď z úvodného presilovkového tlaku vyťažila otvárací gól. Po závare pred hosťujúcou bránkou sa k odrazenému puku dostal Lelkeš poslal ho do siete – 1:0.

Banská Bystrica v ďalšom priebehu I. tretiny zlepšila pohyb, hlboko napádala domácich a pridala aj na dôraze. Nitra mohla zveľadiť svoj náskok, ale Lukáš Novák v početnej výhode netrafil odkrytú Kalembovu svätyňu.

Baranom sa podarilo vyrovnať

Hneď v úvode druhej časti sa R. Tománek rútil sám na brankára Kalembu, no gólman Banskej Bystrice sa proti domácemu ostrostrelcovi blysol parádnym zákrokom. Nitra v 31. min zužitkovala ďalšiu presilovú hru a Lukáš Novák upravil na 2:0.

Odpoveď „baranov“ nenechala na seba dlho čakať – o 22 sekúnd znížil Handlovský a v 36. min sa po Kafkovej prihrávke zapísal do streleckej listiny aj White. Misky váh na domácu stranu mohol opäť nakloniť Martin Segľa, ale po krásnej Tománkovej prihrávke netrafil prázdnu bránku súpera.

Rozhodnutie prišlo v predĺžení

V III. tretine priblížil Nitru k finálovým bránam Martin Segľa, keď v 46. min ukázal svoj dôraz a dôslednosť. Vyhral mikrosúboj s brankárom Kalembom a jeho presný zásah potvrdil aj videorozhodca. Hostia obrovskou bojovnosťou dokázali vyrovnať, keď v 54. min sa ujala nevýrazná strela Handlovského.

Hrozbu predĺženia mohli odvrátiť L. Novák aj R. Tománek, ale svoje veľké šance nedotiahli do úspešného konca. V predĺžení siahli obe mužstvá na dno svojich síl. V 68. min vybojoval puk Lukáš Novák, našiel Lelkeša a ten v nájazde prekonal Kalembu.

Hlasy po zápase

Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): „Bol to krásny záver tejto série, obe mužstvá išli na doraz. Banská Bystrica hrala veľmi dobre a mali sme s ňou veľké problémy. Za stavu 2:0 sme síce mali hru v rukách, ale po chybách sme vrátili súpera do zápasu. V tretej tretine sme dali gól a boli blízko k postupu, ale súper opäť vyrovnal a museli sme ďalej bojovať. V predĺžení sme boli aktívnejší a naša snaha vyústila do víťazného gólu. Sme radi, že sme postúpili do finále, veď o tom sme celú sezónu snívali.“

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): „Gratulujem Nitre k postupu a želám jej veľa šťastia vo finále. Bol to dobrý zápas vo výbornej diváckej kulise. Nebyť faulov mohla táto séria dopadnúť inak. Chýbali nám aj niektorí hráči, škoda. Sme smutní. V závere zápasu sme mali tri obrovské šance, ale nepremenili sme ich. Chalani však odovzdali všetko a ja im ďakujem.“

HK Nitra – HC'05 Banská Bystrica 4:3 po predĺžení (1:0, 1:2, 1:1 – 1:0)

  • Góly: 3. Lelkeš (D. Milo, J. Ručkay), 31. L. Novák (Stümpel, R. Tománek), 46. Martin Segľa (Bajtek), 68. Lelkeš – 32. Handlovský (Macháček, Veilleux), 33. White (Kafka, Handlovský), 54. Handlovský (Macháček)
  • Vylúčení: 1:4 na 2 min
  • Presilovky: 2:0
  • Oslabenia: 0:0
  • Rozhodovali: Kubuš, Baluška – M. Korba, Rovenský
  • 3600 divákov
  • Zostava Nitry: Lakosil – D. Milo, Nádašdi, P. König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, M. Bača, Ďurkech – Lelkeš, Miroslav Kováčik, J. Ručkay – L. Novák, Stümpel, Tománek – Hrazdíra, T. Chrenko, Martin Segľa – Piačka, Bajtek, R. Mráz
  • Zostava Banskej Bystrice: Kalemba – Lepine, Saracino, Macháček, Kania, Rosandič, Bambúch, Predajniansky – Kafka, White, Rapáč – Veilleux, Heizer, Handlovský – Lamper, Zigo, Lunter – R. Konečný, R. Gašpar, Kadura
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM