Jakub Forgács Šport

Banskobystrický maratón zaplní bežcami ulice mesta. Láka aj autogramiádou Tótha

Pod Urpínom sa už onedlho bude bežať vo veľkom. Stovky bežcov vyrazia do ulíc. Pozrite, ako vyzerajú prípravy na 5. ročník Banskobystrického maratónu.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický maratón zaplní bežcami ulice mesta. Láka aj autogramiádou Tótha
Zdroj: TASR

V Banskej Bystrici sa uskutoční tento víkend jubilejný 5. ročník Banskobystrického maratónu, ktorý je zároveň majstrovstvami Slovenska mužov a žien v maratóne. Organizátori očakávajú takmer 1500 bežcov. Hlavné preteky sa uskutočnia v nedeľu 3. septembra v uliciach mesta, ktoré budú už od skorého rána uzavreté.

„Bežci budú mať absolútny komfort z hľadiska bezpečnosti. Celý 21-kilometrový okruh bude bez motorovej dopravy v plnej šírke vozovky. Vytvorí sa tak dostatočný priestor aj pre občerstvovacie stanice. Polmaratón môžu absolvovať trojčlenné štafety, pričom každý pobeží sedemkilometrový okruh. Sme radi, že sme získali dôveru Slovenského atletického zväzu na organizovanie majstrovstiev Slovenska v maratóne. Tu máme nateraz prihlásených štyridsať pretekárov, ide pritom o špičkových bežcov. Majster Slovenska v maratóne sa teda zrodí v Banskej Bystrici,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v meste pod Urpínom riaditeľ pretekov Miroslav Štrba.

Banskobystrický maratón sa začne už v sobotu, kedy sú na programe behy pre mladšie vekové kategórie s autogramiádou olympijského víťaza v chôdzi na 50 km Mateja Tótha. Účastníci maratónu sa môžu registrovať nielen cez internet, ale aj priamo na námestí SNP v priestoroch banskobystrickej radnice počas soboty do 19:00.

„Vlani prišli kvalitní pretekári z trinástich krajín sveta. Veríme, že pribudnú v tomto roku ďalšie krajiny. Kvalitní boli hlavne bežci z Kene a prídu aj teraz. Očakávame teda, že pokoríme niekoľko rekordov. Nielen účastnícky, ale aj časový, pretože trať prešla zmenou reliéfu. Opäť sa beží i polmaratón na boso, ktorý by malo absolvovať zhruba desať účastníkov, čo je viac ako vlani,“ dodal jeden z hlavných organizátorov Banskobystrického maratónu Peter Fabok.

Bežecké podujatie pod Urpínom podporuje i tamojší magistrát. Primátor Ján Nosko pobeží polmaratón. Vedenie mesta poskytlo organizátorom bezplatne všetky priestory a poskytlo i súčinnosť mestskej polície. „V Banskobystric­kom maratóne vidím veľký potenciál. Chceme aktívne zapájať ľudí do týchto pretekov, motivovať ich k športovaniu. Ja sám sa pripravujem na beh, chcem absolvovať polmaratón a prekonať tak i sám seba. Verím, že dokážeme vo vedení mesta motivovať aj ďalších, hlavne mladých ľudí, napríklad deti, pre ktoré je vyčlenený sobotňajší program. Súčasťou je i bohatý kultúrny program,“ prezradil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z minuloročného Banskobystrického maratónu!

Čítajte tiež:

Veľká uzávierka ciest po celej Bystrici: S akými obmedzeniami rátať počas maratónu?

Biatlon priamo v centre Bystrice: Unikátny projekt spojí zdravých s hendikepovanými

FOTO: Rodinná cyklocestička láka jazdcov: Medzi Zvolenom a Bystricou pribudli NOVINKY

Bystrický maratón v OBRAZOCH
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM