Jakub Forgács Šport Správy

Banskobystrický maratón očakáva REKORDNÚ účasť: Vodiči, pripravte sa na OBMEDZENIA

Banskobystrický maratón ponúka pretekárom rýchlu okruhovú trať s celkovou výlukou automobilovej dopravy počas celého podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický maratón očakáva REKORDNÚ účasť: Vodiči, pripravte sa na OBMEDZENIA
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Prvý júnový víkend bude v Banskej Bystrici patriť tradičnému Banskobystrickému maratónu. 3. júna sa už jubilejný dvanástykrát uskutoční obľúbené multišportové podujatie s medzinárodnými parametrami pre najširšiu športovú verejnosť, známe niekoľkými unikátmi. Za organizátorov o tom informoval Peter Fabok.

Stredoeurópsky unikát

Podľa jeho slov ide o jediný večerný koncept maratónu v Strednej Európe, s dobehom po zotmení. Banskobystrický maratón je, okrem najväčšieho periodického športového podujatia, zároveň najväčším dobrovoľníckym projektom na Strednom Slovensku, ktorého sa každoročne zúčastní viac než 200 dobrovoľníkov.

Z bohatého programu kolieskových disciplín si môžu účastníci vybrať „ochutnávkovú“ km trať na kolieskach akéhokoľvek druhu, či polmaratón na inline korčuliach alebo kolobežkách. Svoje miesto na štarte dostanú aj handbikeri.

V podvečerných bežeckých štartoch uvidíme popri maratóne, polmaratóne, polmaratónskej štafete a najkratšom 3,4km STEFE behu v premiére aj bežcov na rýchlej 10km trati.

Tohtoročná novinka

Banskobystrický maratón ponúka pretekárom rýchlu okruhovú trať s celkovou výlukou automobilovej dopravy počas celého podujatia. Technickým unikátom je kompletné ozvučenie celej trate a špeciálnym maratónskym hudobným setom od rádia Europa 2. Tohtoročnou novinkou je priamy prenos diania z kamier rozmiestnených na okruhu na veľkoplošnú obrazovku na hlavnom pódiu, z ktorého sa bude návštevníkom podujatia prihovárať moderátor Adam Lehocký.

Centrom diania bude priestor pred Europa SC. Tu nájdu diváci aj maratónske Expo s partnerskými prezentáciami. Registrácia prebehne v interiéri, účastníci budú mať možnosť vyzdvihnúť si svoj štartový balíček už v piatok 2.6..

Padne rekord?

Každý, kto prejde cieľom ktorejkoľvek z disciplín, sa môže tešiť na jedinečnú účastnícku medailu s príbehom. Pre rok 2023 nesie motívy fair play a vôle dosahovať športové ciele, zosobnené v podobe multinásobného olympionika, Majstra Európy a Svetového rekordéra v chôdzi na 20km, dnes úspešného maratónca behajúceho v kroji a nositeľa najvyššieho slovenského ocenenia fair play – Ceny Jána Popluhára, Pavla Blažeka.

Banskobystrický maratón sa podľa slov organizátorov pravdepodobne vo svojom dvanástom ročníku dočká aj účastníckeho rekordu.

„V zložitej ekonomickej situácii, po viacročnom útlme zážitkových športových podujatí na Slovensku, konečne zaznamenávame pozitívne signály. Doterajší vývoj registrácií naznačuje, že aktuálne účastnícke maximum z roku 2019 by malo padnúť. Očakávame určite viac než 2 100 aktívnych účastníkov a 10-tisíc divákov v priestore štartu a na trati. Ľudia si v ostatných sezónach zvykli prihlasovať sa na poslednú chvíľu a odhadnúť konečné počty je lotéria, ale medailu garantujeme každému, kto sa úspešne popasuje so svojou výzvou,“ povedal Miroslav Štrba z organizačného tímu Banskobystrického maratónu.

Viac o dopravných obmedzeniach počas maratónu sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie správy o atraktívnych podujatia v Banskej Bystrici

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM