Rôzne Správy

Banskobystrický kraj sa pýši PRVENSTVOM: Má národnostne NAJROZMANITEJŠÍ okres na Slovensku

Rozmanitosť národnostnej štruktúry pomáha pozorovať tzv. Piaseckého index diverzifikácie, pomocou ktorého je možné poukázať na národnostnú homogenitu alebo heterogenitu daného územia.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj sa pýši PRVENSTVOM: Má národnostne NAJROZMANITEJŠÍ okres na Slovensku
Zdroj: TASR

Národnostne najrozmanitejším okresom na Slovensku je Rimavská Sobota. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorá na základe zistení a dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 prináša v rozšírenom kontexte podrobnosti o príslušníkoch národnostných menšín.

Národnostne najrozmanitejší

Hovorkyňa sčítania Jasmína Stauder pripomenula, že rozmanitosť národnostnej štruktúry pomáha pozorovať tzv. Piaseckého index diverzifikácie, pomocou ktorého je možné poukázať na národnostnú homogenitu alebo heterogenitu daného územia.

„Podľa spomenutého indexu je národnostne najrozmanitejší okres Rimavská Sobota. Podľa trvalého pobytu tam žijú príslušníci slovenskej, maďarskej a rómskej národnosti,“ upozornila Stauder na najrozšírenejšie zastúpenie národností. „Druhým národnostne najrozmanitejším okresom sú Medzilaborce, kde spolu žijú hlavne príslušníci slovenskej a rusínskej národnostnej menšiny a v menšej miere aj rómskej,“ dodala hovorkyňa.

Viac o tom, ktoré okresy sa objavili na opačnom konci a prevláda v nich slovenská národnosť, sa dozviete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM