Michal Majer Rôzne

Banskobystrický kraj nechce zvýšiť cestovné

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v súčasnosti neuvažuje o žiadnej redukcii spojov prímestskej autobusovej dopravy a ani o zvyšovaní cestovného.

Uviedol to pre agentúru SITA v reakcii na vyjadrenia prezidenta Zväzu autobusovej dopravy hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja Peter Hajnala. „Budeme hľadať všetky iné riešenia, ako zabezpečiť efektívne financovanie autobusovej dopravy,“ dodal Hajnala s tým, že zdroje na to budú musieť nájsť. Na otázku, či tieto zdroje získa kraj z úveru alebo šetrením na iných položkách rozpočtu, odpovedal, že o tom sa ešte nerozhodlo a zatiaľ dopravcovia od kraja dostávajú pravidelné dohodnuté platby.

Prezident Zväzu autobusovej dopravy George Trabelssie predpokladá, že v najbližšom období môže byť redukovaná časť spojov prímestskej autobusovej dopravy alebo mierne zvýšené cestovné. A to v prípade, ak si samosprávne kraje nebudú plniť finančné záväzky pri jej dotovaní. Trabelssie pre agentúru SITA povedal, že sa začínajú prejavovať problémy samosprávnych krajov s financovaním prímestskej autobusovej dopravy pre výpadky v ich príjmoch z podielových daní. „Začínajú v rozpočte viazať zdroje na výdavky. Teraz môže nastať situácia, otázka je, kedy nastane, že SAD nebude mať na naftu, na mzdy. A potom čo urobí? Môže aj chcieť jazdiť, keď jej prestanú dodávať naftu,“ upozornil Trabelssie.

Prímestskú autobusovú dopravu v Banskobystrickom kraji vykonávajú firmy SAD Lučenec a SAD Zvolen. SAD Lučenec prevádzkuje linky v štyroch juhovýchodných okresoch, SAD Zvolen vo zvyšných deviatich okresoch kraja.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM