Aktualizované Jakub Forgács Správy

Banskobystrický kraj čaká divoké počasie: VÝSTRAHY 2. stupňa platia vo všetkých okresoch

Meteorológovia počas nedele vystríhajú pred silnými búrkami aj prívalovými povodňami. Kedy a kde s nimi treba počítať?

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj čaká divoké počasie: VÝSTRAHY 2. stupňa platia vo všetkých okresoch
Zdroj: TASR

Vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja je v nedeľu malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

2. stupeň výstrah

Vo všetkých okresoch kraja platí výstraha 2. stupňa pred búrkami, ktorá je vydaná do 20.00 hod.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 30 m/s (70 – 110 km/h),“ uvádzajú meteorológovia, podľa ktorých je intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodáva SHMÚ.

Hrozia povodne

V okresoch Brezno, Revúca a Veľký Krtíš podľa SHMÚ platí do 20.00 hod. aj výstraha 2. stupňa pred prívalovou povodňou, pričom v ostatných okresoch kraja ide o výstrahu 1. stupňa.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ píšu meteorológovia.

Ďalšie aktuálne správy

Ďalšie výstrahy

Dopoludnia však vo všetkých okresoch kraja platí okrem iného aj výstraha 1. stupňa pred búrkami. Podľa slov meteorológov je v tomto čase vysoká pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ píše SHMÚ.

Južné okresy Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš navyše potrápia aj vysoké teploty, keďže sa tam podľa SHMÚ očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ dodávajú meteorológovia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Búrky
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM