Jakub Forgács Správy

Banskobystrické sestričky sa vzdelávali: Oslávili tak svoj medzinárodný deň

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier sa v stredu konal pre sestry z najväčších Banskobystrických zdravotníckych zariadení celodenný slávnostný seminár.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrické sestričky sa vzdelávali: Oslávili tak svoj medzinárodný deň
Zdroj: Dnes24.sk

Býva už tradíciou, že sestry každoročne na počesť svojho významného dňa usporiadajú podujatie, na ktorom si pripomenú odkaz priekopníčky ošetrovateľstva Florance Nightingale, odovzdajú ocenenia za obetavú prácu vybraným kolegyniam a doplnia si vedomosti sériou odborných prednášok.

Ocenili 11 sestier

Prácu sestier si slovami v úvodných príhovoroch uctili štatutári zdravotníckych zariadení, predstaviteľky sesterskej stavovskej organizácie, odboru zdravotníctva BBSK a Fakulty zdravotníctva SZU.

Námestníčky pre ošetrovateľstvo odovzdali ocenenie jedenástim sestrám z Banskobystrických zariadení: Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta, Detskej fakultnej nemocnice, Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, a.s. a toho roku aj Mamma centra Sv. Agáty, a.s. Ocenené sestry spájala charakteristika ako odbornosť, zodpovednosť, spoľahlivosť, empatia, ľudský prístup k pacientom, asertivita, kolegiálnosť, svedomitosť.

Až do popoludňajších hodín pokračoval seminár prednáškami z rôznych medicínskych odborov. Zúčastnilo sa ich spolu 185 sestier. Seminár sa konal v Kongresovej sále Hotela Dixon.

Medzinárodný deň sestier

Za Medzinárodný deň sestier vyhlásila Medzinárodná rada zdravotných sestier (ICN) 12. máj. Je to deň narodenia zakladateľky ošetrovateľstva – Florence Nightingalovej. Svoj život zasvätila položeniu základov a rozvoju profesionálneho ošetrovateľstva. Bola zakladateľkou prvej ošetrovateľskej školy v Londýne, čo bola vôbec prvá vzdelávacia inštitúcia pre sestry na svete. Počas Krymskej vojny 1854 poskytovala ošetrovateľskú starostlivosť zraneným vojakom, kde si pre jej časté nočné obchôdzky vyslúžila aj pomenovanie " Dáma s lampou".

Text a foto: Ružena Maťašeje, hovorkyňa FNsP F.D. Roosevelta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM