Webnoviny - Rôzne

Banskobystrická župa robí čistky

Počet zariadení sociálnych služieb Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa zníži o takmer tretinu, konkrétne zo 45 na 31. Rozhodol o tom na dnešnom zasadnutí banskobystrický župný parlament, keď odsúhlasil zlúčenie viacerých domovov dôchodcov

Podľa župana Vladimíra Maňku tak župa ušetrí ročne vyše 800-tisíc eur bežných výdavkov. Znížiť sa majú prevádzkové náklady na podporné a obslužné činnosti, keď sa napríklad zmenší počet kuchýň, centralizuje sa pranie, údržba, personalistika, ekonomika.

Zlučovanie si vyžiada prepustenie 59 zamestnancov, čo má priniesť ročnú úsporu na mzdách a odvodoch vyše 638-tisíc eur. Prevádzkové náklady sa majú znížiť ročne o 163 500 eur. Klienti majú zostať v doterajších priestoroch, s výnimkou jedného útulku vo Zvolene a jedného domova sociálnych služieb v Banskej Bystrici, z ktorých klientov presťahujú do iných zariadení. Župní poslanci zároveň odvolali riaditeľov všetkých zlučovaných zariadení s tým, že na miesta riaditeľov nástupníckych zariadení budú vypísané výberové konania a dostanú tak šancu aj riaditelia zrušených zariadení.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM