Jakub Forgács Šport

Banskobystrická latka sľubuje atak na REKORD: Čaká nás súboj 2 TOP svetových skokanov

Organizátori 29. ročníka Banskobystrickej latky očakávajú vypredanú halu na Štiavničkách, čo by malo zaručiť skvelú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrická latka sľubuje atak na REKORD: Čaká nás súboj 2 TOP svetových skokanov
19
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Mužská časť súťaže 29. ročníka Banskobystrickej latky ponúkne v utorok 14. februára v Športovej hale Dukla v Banskej Bystrici súboj dvoch silných skokanov do výšky. Lákadlom bude konfrontácia medzi bronzovým medailistom z minuloročných majstrovstiev sveta a Európy Ukrajincom Andrijom Procenkom a druhým najlepším skokanom v tohtoročných svetových tabuľkách Novozélanďanom Hamishom Kerrom.

Aj dvojica Slovákov

Procenko tento rok začal s výkonom 220 cm a Kerr s o desať centimetrov lepším výkonom 230 cm. Kerr navyše minulý týždeň v stredu vyhral zlatý halový míting v Toruni, mal by tak byť hlavným favoritom pretekov pod Urpínom. Prvenstvo sa budú snažiť ukoristiť aj ďalší výškari, najmä Edgar Rivera, Brandon Starc, Luis Enrique Zayas, Stefano Sottile a Erick Portillo. Všetci títo piati skokani dosiahli v tohtoročnej halovej sezóne výkon 227 cm. Osobný rekord 235 cm má na konte Talian Marco Fassinotti, pričom halovú sezónu zahájil s výkonom 220 cm.

Na podujatí sa predstavia aj dvaja Slováci Lukáš Beer a Tomáš Zeman. „Cítim sa výborne. Je to pre mňa prvá halová sezóna, ešte som na takýchto mítingoch nebol. Som vo forme a chcel by som si zlepšiť svoje osobné maximum. Ak by sa to podarilo, bol by to aj nový národný rekord,“ prezradil Kerr na pondelňajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici. Podujatie doposiaľ sledoval iba prostredníctvom internetu. K osobnej účasti na mítingu dodal: „Teším sa na úzky kontakt s publikom. Som rád, že môžem byť súčasťou tohto podujatia. Rád by som sa prezentoval výkonom medzi 232 až 236 cm.“

Padne rekord?

V ženskej súťaži sú hlavnými favoritkami Jaroslava Mahučichová a Eleanor Pattersonová. Konkurovať by im mohli najmä Kateryna Tabašnyková, Maria Vukovičová a Elena Vallortigarová. Najlepší svetový výkon roka 202 cm má skočený Ukrajinka Mahučichová, pričom zaznamenala veľmi tesné pokusy na výške 207 cm. Ak by túto métu pod Urpínom pokorila, išlo by o nový rekord mítingu. Minuloročná víťazka Banskobystrickej latky Austrálčanka Pattersonová má tento rok na konte 193 cm z talianskeho mítingu v Udine, kde skončila na druhom mieste. Podceňovať netreba ani mladú Estónku Karmen Bruusovú, ktorá je úradujúca majsterka sveta do 20 rokov s osobným rekordom 196 cm.

„Som rada, že som sa mohla do Banskej Bystrice vrátiť. Vlani som tu skvelo odštartovala sezónu a bola by som rada, aby som naštartovala podobne aj rok 2023 výborným výkonom. Je to pre mňa posledný halový štart v sezóne. Dúfam, že skočím čo najvyššie. Som dostatočne motivovaná, rada by som vylepšila sezónne maximum. Robili sme veľ technickej práce na tréningoch, čo sa zatiaľ neprejavilo v súťažiach, ale verím, že sa tak udeje v najbližšom čase,“ uviedla Pattersonová.

V špecifickej situácii sa nachádza ukrajinská výškarka Jaroslava Mahučichová, keďže v jej krajine prebieha vojna. Na pondelňajšej tlačovej konferencii povedala: „Som vďačná, že mám možnosť štartovať v Banskej Bystrici. Po psychologickej stránke je náročné pripraviť sa, ale snažím sa robiť maximum. Každý deň myslím na to, aby bola naša krajina slobodná. Snažím sa čo najlepšie reprezentovať Ukrajinu, predviesť najlepší výkon a dosiahnuť čo najlepší výsledok. Fyzicky som dobre pripravená. Dúfam, že si trúfnem v Banskej Bystrici na vyššie výšky, rada by som dosiahla osobný rekord.“

Vypredajú halu?

Organizátori 29. ročníka Banskobystrickej latky očakávajú vypredanú halu na Štiavničkách, čo by malo zaručiť skvelú atmosféru. Výškarsky míting pod Urpínom s hudbou sa radí do striebornej kategórie Svetovej halovej tour (World Athletics Indoor Tour) s bodovaním pre svetové rebríčky na úrovni B-kategórie. Pre špecializované mítingy je to najvyššia možná kategória. V oboch súťažiach pôjde aj o plnenie limitov na halové ME 2023 v Istanbule (230cm a 196 cm) a letné MS 2023 v Budapešti (232cm a 197cm). „Som rád, že sa v Banskej Bystrici strela výškarská elita z celého sveta. Je to pre naše mesto česť usporiadať takéto významné podujatie. Verím, že ľuďom prinesie v tejto ešte stále komplikovanej situácii radosť,“ prezradil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Veľké očakávania netají ani manažér Banskobystrickej latky 2023 Alfons Juck: „Tešíme sa, že väčšina skokanov už do Banskej Bystrice dorazila. To, čo je k dispozícii z toho najlepšieho na svete, tak to tu máme. Verím, že tradične žičlivá atmosféra a kvalitné podmienky pomôžu dosiahnuť výkony, ktoré budú blízko a azda aj najvyššie v tohtoročných svetových tabuľkách.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: 28. ročník Banskobystrickej latky 2022
19
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM