Iné športy

Banskobystrická latka s majstrom Európy aj líderkou renkingu: ZOZNAM potvrdených mien

Aj po skončení kariéry príde pod Urpín legenda Stefan Holm, už ako tréner Švédky Sofie Skoogovej. Slovenská atletika bude mať zastúpenie v podobe Matúša Bubeníka a Tatiany Dunajskej.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrická latka s majstrom Európy aj líderkou renkingu: ZOZNAM potvrdených mien
29
Galéria
Zdroj: TASR

V Banskej Bystrici sa 11. februára uskutoční najvýznamnejšie halové podujatie výškarov – 26. ročník Banskobystrickej latky. Podujatie má bohatú tradíciu a najlepší svetoví výškari sa tam radi vracajú.

Svetová rekordérka

Od ženskej súťaže očakávajú organizátori viacero útokov na hranicu dvoch metrov. Pokúsi sa o to nielen mladučká Ukrajinka a juniorská svetová rekordérka Jaroslava Mahučichová, ale aj jej staršia krajanka a strieborná z MS 2017 Julia Levčenková. Štart potvrdili i ďalšie skokanky s maximom nad dva metre, obľúbené Talianky Alessia Trostová (200) a Ellena Vallortigarová (202). Veteránkou Banskobystrickej latky bude Levern Spencerová zo Sv. Lucie, národná rekordérka so 198 cm.

„Chcela by som prekonať moje osobné rekordy. Štyrikrát v rade som skočila 180 cm. Je to však pre mňa veľký stres skákať pred vypredaným hľadiskom v hale na Štiavničkách, ale teším sa na toto podujatie, je to nezabudnuteľný pocit pre každého výškara, ktorý do Banskej Bystrice zavíta,“ uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnom dome v Banskej Bystrici slovenská výškarka Tatiana Dunajská.

Šoumen a bývalý majster sveta

V mužskej súťaži bude tradičným lákadlom bahamský šoumen a bývalý majster sveta Donald Thomas. Napriek tomu, že má 35 rokov hlási z tréningov výbornú formu. Pod Urpín sa vráti i Nemec Mateusz Przybylko s osobným rekordom 235 cm. Ozdobou podujatia má byť Číňan Čang Kuo-wej, strieborný z MS 2015 s maximom 238 cm.

„V hľadáčiku sú aj ďalšie kvalitné mená, ktoré ešte doplnia štartovú listinu po už ohlásených Bielorusovi Nedosekovovi, ktorý je svetovou rebríčkovou jednotkou a Keňanovi Sawem. Sledujeme ešte výkonnosť ďalších skokanov, ktorí majú o štart na Banskobystrickej latke záujem. Tešíme sa, že tento ročník zrejme prinesie meno nového víťaza. Chceme, aby bola v mužskej súťaži pokorená latka nad 230 cm a v ženskej nad dva metre,“ prezradil manažér mítingu Alfons Juck.

Svetová jednotka medzi halovými výškami

Banskobystrická latka bude mať štatút European Athletics Indoor Special Premium, teda najvyšší možný v rámci európskych halových mítingov ako jediné výškarske podujatie. V rámci bodovania do svetových rebríčkov je to kategória C, čo je dôležité vzhľadom na olympijskú kvalifikáciu. Prvá osmička medzi mužmi aj ženami získa od 60 po 25 bodov za umiestnenie.

„Banskobystrická latka patrí medzi najvýznamnejšie atletické podujatia, ktoré na Slovensku organizujeme. Sme hrdí na toto podujatie, pretože má veľký medzinárodný cveng. Verím, že sa v hale na Štiavničkách predvedú i domáci výškari. Matúš Bubeník sa určite pokúsi zabojovať o olympijský limit do Tokia, ktorý je síce prísny, ale mohol by sa kvalifikovať aj s nižším výkonom na základe rankingu,“ uviedol prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

V rebríčku bodovania mítingov skončila Banskobystrická latka v roku 2019 na siedmom mieste na svete spomedzi všetkých špecializovaných podujatí v hale a vonku (vrátane vrhačských a pod.). Medzi halovými výškami je jednoznačnou svetovou jednotkou.

Potvrdené mená výškarov Banskobystrickej latky 2020:

Ženy (v zátvorke je národnosť a osobný rekord):

  • Julia Levčenková (Ukr./202)
  • Jaroslava Mahučichová (Ukr./204)
  • Sofie Skoogová (Švéd./194)
  • Tatiana Dunajská (SR/186)
  • Alessia Trostová (Tal./200)
  • Elena Vallortigarová (Tal./202)
  • Levern Spencerová (Sv. Lucia/198)

Muži:

  • Maksim Nedosekov (Biel./235)
  • Donald Thomas (Bahamy/237)
  • Matúš Bubeník (SR/231)
  • Mathew Sawe (Keňa/230)
  • Mateusz Przybylko (Nem./235)
  • Čang Kuo-wej (Čína/238)

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery z minuloročnej Banskobystric­kej latky!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Jubilejný 25. ročník Banskobystrickej latky
29
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM